Mégsem lesz Chrome vagy Firefox a Windows Áruházban?

microsoft surface laptop,windows 10 s,notebook,
Microsoft Surface Laptop
Vágólapra másolva!
A múlt héten hivatalossá vált a kifejezetten diákoknak, oktatási intézményekben való használatra szánt Windows 10 S operációs rendszer. Ez elsősorban abban különbözik a megszokott Windows 10-től, hogy kizárólag a Windows Áruházból telepíthetőek rá alkalmazások, a Microsoft szerint így sokkal biztonságosabban üzemeltethető.
Vágólapra másolva!

További különbség, hogy a Windows 10 S alapértelmezett böngészője csak a Microsoft Edge lehet. A redmondi cég hangsúlyozta, hogy ettől még telepíthetőek lehetnek alternatív böngészők a rendszerre, csak épp a fejlesztőiknek fel kell tölteniük azokat a Windows Áruházba.

Windows 10 S-sel előtelepítve érkezik a Microsoft Surface Laptop Forrás: Microsoft

A megkötés kapcsán rögtön elindult a találgatás, hogy vajon a versenyhatóságok nem fognak-e belekötni a Microsoftba, kritikusai szerint versenytorzító hatással bírhat az irányelv.

Most új információ került napvilágra, amely alapján a Microsoft féligazságot mondhatott az alternatív böngészők telepíthetősége kapcsán: ugyan az Áruházban tényleg terjeszthetőek ilyen alkalmazások, azonban

a piactér fejlesztői szabályzata kiköti, hogy ezek csak és kizárólag a Microsoft Edge megjelenítőmotorját használhatják.

Ez azt jelenti, hogy a Google Chrome vagy a Mozilla Firefox feltöltéséhez a fejlesztőknek le kellene cserélniük a böngészők normál kiadásaiban használt Blink és Gecko motorokat a Microsoft saját megoldására.

Valószínűtlennek tűnik, hogy ezt hajlandóak lennének megtenni a fejlesztők. Nem feltétlenül politikai okból, egyszerűen csak indokolatlanul sok erőforrást emészthetne fel a böngészőikből párhuzamosan létező verziók működésének biztosítása. Az említett cégek képviselői hírünk írásáig nem kommentálták a helyzetet.

A Microsoft böngészőmotoros kikötése nem egyedi. Az iOS platformon az Apple pontosan ugyanilyen módon akadályozza meg a rivális böngészőmotorok használatát, míg a Windows 10 S-sel rivális Google Chrome OS rendszerre egyáltalán nem telepíthető alternatív böngésző.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!