Áttörés a Parkinson-kór tüneti kezelésében?

emma lawton watch parkinson-kór tremor kézremegés
Vágólapra másolva!
Világszerte 10 milliónál is többen szenvednek Parkinson-kórban, a folyamatosan súlyosbodó neurológiai betegség jelenleg kezelhetetlen. Az egyik legmarkánsabb tünete a nyugalmi tremornak hívott motorikus zavar, amely az izmok ritmikus összehúzódását és elernyedését jelenti, ez a páciens remegésében nyilvánul meg. A betegek idővel gyakorlatilag elveszíthetik például az írás képességét.
Vágólapra másolva!

Most úgy tűnik, hogy sikerült részleges megoldást találni a kézremegés problémájára. Haiyan Zhang, a Microsoft Research egyik kutatója kifejlesztett egy okosórára emlékeztető kütyüt, amely a használata során apró motorok segítségével gyengén vibrál a páciens csuklóján. Az ötlet az volt, hogy az eszköz egy mesterséges visszajelzési ciklus létrehozásával megzavarhatja az agy tremorokat kiváltó részét.

A kutató Parkinson-kórban szenvedő barátnője után Emma Watch névre keresztelt eszköz ugyan nem képes teljes mértékben megszüntetni a tremorokat, azonban drámaian csökkenti azok erősségét. A lenti képen Emma Lawton kézírása látható, baloldalt az Emma Watch nélkül, jobboldalt az okoskütyüvel a csuklóján.

Az Emma Watch drámaian képes csökkenteni a Parkinson-kórban szenvedők tremorjainak erősségét Forrás: Microsoft

Az Emma Watch egyelőre csak egy prototípus, Haiyan Zhang jelenleg azon dolgozik, hogy miként lehetne szenzorokkal és mesterséges intelligenciával hatékonyabbá tenni a működését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!