Egyszerűbben frissíthetik az Androidot a mobilgyártók

google robot, robotok, google, android
Hatalmas Android robot a Google Mountain View-i főhadiszállása előtt
Vágólapra másolva!
A Google olyan másfél éve minden hónapban biztonsági javításokat ad ki az Androidhoz, azonban a rengeteg sérülékenységet befoltozó frissítések ténylegesen csak rendkívül kevés mobiltulajdonoshoz jutnak el.
Vágólapra másolva!

Ennek több oka is van. Egyrészt komoly munkát jelent integrálni és tesztelni a biztonsági javításokat, ráadásul a kártyafüggő mobilok esetében még szolgáltatónként testre kell szabni a kiadni kívánt szoftverfrissítést. Mindezeknek köszönhetően időben és pénzben egyaránt megterhelő a mobilgyártók számára a biztonsági frissítések rendszeres kiadása, válaszul jobbára csak a felső kategóriás telefonjaikra készítik el azokat.

Forrás: AFP/Christof Kerkmann

A Google szeretné többé-kevésbé megoldani a problémát, az idén ősszel érkező új Android már sokkal modulárisabb felépítésű lesz.

A Project Treble keretében a Google mérnökei elkezdték átdolgozni az Android felépítését, így a következő verziótól kezdve a mobilgyártók képesek lesznek anélkül frissíteni az operációs rendszer alapvető komponenseit, hogy félniük kellene a készülékeken futó saját fejlesztésű appjaik tönkretételétől, vagy éppen a driveres kompatibilitási problémáktól.

Az új architektúra alaposan lecsökkentheti a szoftverfrissítések elkészítéséhez és teszteléséhez szükséges időt, amelynek hála a Google reményei szerint a gyártók hajlandóak lesznek gyakrabban, és persze több készülékükre kiküldeni a biztonsági javításokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!