Felelősségteljes PC-használatra szólít fel a Microsoft

2017.05.16. 10:00

A felhasználóknak is tenniük kell azért, hogy biztonságosak legyenek a számítógépeik.

Péntek délután nem csak az idei év, de az elmúlt időszak legsúlyosabb kiberincidense vette kezdetét. A WannaCry nevű zsarolóprogram körülbelül két nap leforgása alatt a világ 150+ országában 200 ezernél is több számítógépet fertőzött meg, majd elkezdte titkosítani a háttértáraikon lévő állományokat. A kártevő 300 dolláros váltságdíjat követel a túszul ejtett fájlok feloldásáért.

Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A WannaCry nem pusztán megfertőzi a számítógépeket, de felhasználja azokat a hálózaton való továbbterjedéséhez. Ebben alapvetően semmi meglepő nincs, a kártevő elképesztő sikerének kulcsát valójában az jelenti, hogy

kihasználja a nem frissített Windows XP / Vista / 7 / 8 / 8.1 rendszerek egyik súlyos sebezhetőségét.

A Windows 10-ben soha nem volt jelen a hiba, a kérdéses platform „immunis" a támadás ellen.

A sebezhetőség dokumentációja nemrégiben szivárgott ki az Egyesült Államok nemzetbiztonsági ügynökségétől, az Edward Snowden által széles körben hírhedtté tett NSA-től.

A Windows XP kivételével a Microsoft már idén márciusban kiadta a Windowsokhoz a sérülékenység javítását, azonban a mostani kibertámadás rámutatott, hogy rengeteg felhasználó nem telepíti a számítógépére a Windows Update szolgáltatáson keresztül ingyen elérhető frissítéseket.

300 dollárt kér a titkosított fájlok feloldásáért a WannaCry zsarolóprogramForrás: SecureList / AO Kaspersky Lab

A Microsoft álláspontja szerint ez jól demonstrálja, hogy a számítógépek biztonságos üzemeltetésének felelőssége megoszlik a techcégek és a felhasználók között:

az előbbiek hiába készítik el a biztonsági frissítéseket a szoftvereikhez, ha az utóbbiak nem telepítik azokat.

Jelen esetben a Windows Vista és újabb rendszereket használó áldozatoknak két hónap állt a rendelkezésükre, hogy telepítsék a biztonsági frissítéseket. A Windows XP-hez csak a hétvégén érkezett meg a szükséges javítás, azonban ezt a platformot már három éve nem támogatja a Microsoft. Most is csak azért kapott mégis egy patchet, mert hallatlan súlyosságú, globális vészhelyzet állt elő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!