Felelősségteljes PC-használatra szólít fel a Microsoft

windows 10 fall update cover
Visitors try out Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
A felhasználóknak is tenniük kell azért, hogy biztonságosak legyenek a számítógépeik.
Vágólapra másolva!

Péntek délután nem csak az idei év, de az elmúlt időszak legsúlyosabb kiberincidense vette kezdetét. A WannaCry nevű zsarolóprogram körülbelül két nap leforgása alatt a világ 150+ országában 200 ezernél is több számítógépet fertőzött meg, majd elkezdte titkosítani a háttértáraikon lévő állományokat. A kártevő 300 dolláros váltságdíjat követel a túszul ejtett fájlok feloldásáért.

Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A WannaCry nem pusztán megfertőzi a számítógépeket, de felhasználja azokat a hálózaton való továbbterjedéséhez. Ebben alapvetően semmi meglepő nincs, a kártevő elképesztő sikerének kulcsát valójában az jelenti, hogy

kihasználja a nem frissített Windows XP / Vista / 7 / 8 / 8.1 rendszerek egyik súlyos sebezhetőségét.

A Windows 10-ben soha nem volt jelen a hiba, a kérdéses platform „immunis" a támadás ellen.

A sebezhetőség dokumentációja nemrégiben szivárgott ki az Egyesült Államok nemzetbiztonsági ügynökségétől, az Edward Snowden által széles körben hírhedtté tett NSA-től.

A Windows XP kivételével a Microsoft már idén márciusban kiadta a Windowsokhoz a sérülékenység javítását, azonban a mostani kibertámadás rámutatott, hogy rengeteg felhasználó nem telepíti a számítógépére a Windows Update szolgáltatáson keresztül ingyen elérhető frissítéseket.

300 dollárt kér a titkosított fájlok feloldásáért a WannaCry zsarolóprogram Forrás: SecureList / AO Kaspersky Lab

A Microsoft álláspontja szerint ez jól demonstrálja, hogy a számítógépek biztonságos üzemeltetésének felelőssége megoszlik a techcégek és a felhasználók között:

az előbbiek hiába készítik el a biztonsági frissítéseket a szoftvereikhez, ha az utóbbiak nem telepítik azokat.

Jelen esetben a Windows Vista és újabb rendszereket használó áldozatoknak két hónap állt a rendelkezésükre, hogy telepítsék a biztonsági frissítéseket. A Windows XP-hez csak a hétvégén érkezett meg a szükséges javítás, azonban ezt a platformot már három éve nem támogatja a Microsoft. Most is csak azért kapott mégis egy patchet, mert hallatlan súlyosságú, globális vészhelyzet állt elő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!