Mennyi adatot fogyaszt a mobilunk?

tm4g2
Vágólapra másolva!
Mobildíjcsomagunk kiválasztása előtt érdemes végiggondolnunk, mire és mennyi adatot használunk fel havonta, nehogy a számlázási időszak végén kínos meglepetés érjen minket.
Vágólapra másolva!

Az internet korának elején még egyetlen fontos irányszám létezett, ez pedig az elérhető legnagyobb letöltési sebesség volt. Ettől függött, hogy egy-egy zenei album letöltésére hány percet – eleinte órát – kellett várnunk. A folyamatos gyorsulás miatt ez a szám hamar elérte a normális használat mellett szinte feleslegesen nagy méretet, hiszen egy zenei CD ma pillanatok alatt letöltődik, de az a sávszélesség sem elérhetetlen, amelyet használva

egy HD film is kevesebb mint egy perc alatt a gépünkön landol.

Ennek köszönhetően a fájlméretek is elvesztették jelentőségüket, hiszen a terabyte-os méretű háttértárak és a gigabitközeli internetkapcsolatok miatt nem volt fontos, hogy mennyi adatot töltünk le és mennyit tárolunk havonta.

Ma már útközben is zavartalanul használhatjuk az internet nyújtotta szolgáltatásokat Magyar Telekom

A mobil adatkommunikáció megjelenésével nyertek ezek a méretek új értelmet, hiszen eleinte a nem túl gyors mobilinternet-elérés sebessége korlátozott be minket, majd pedig a 3-4G technológia megjelenésével, amikor a sebesség újra megszűnt akadályozó tényezőként viselkedni, előkerült egy új probléma.

Ez pedig az adatforgalmazás mennyiségi korlátja lett, a mobilszolgáltatók ugyanis nem szívesen engedték volna rá az adathálózatukra a letöltögető bajnokokat és a HD-filmeket napi rendszerességgel online nézegető powerusereket.

Manapság a szolgáltatók kissé engedékenyebbek, és így olyan díjcsomagokat is kínálnak, amelyek nem csak heti egy-két kisebb felbontású videó megnézéséhez nyújtanak elegendő adatmennyiséget. Nem mindegy azonban, hogy ezek közül melyiket választjuk, így egy kis segítséget szeretnénk nyújtani egy ábrával, amin szemléltetjük, hogy milyen felhasználás mellett milyen adatforgalomra kell számítanunk:

Mobiltelefonos internethasználat esetén ezekkel az adatmennyiségekkel érdemes számolnunk Forrás: Origo

Nemrég óta pedig a szolgáltatók már otthonra is kínálnak mobilinternet-csomagokat, ezzel is segítve az olyan környéken élő felhasználókat, ahol nincs kiépített vezetékes internet. Ezen csomagok túlnyomó többsége szintén tartalmaz valamilyen adatmennyiség-korlátot, amelyet átlépve a szolgáltatott sávszélesség lecsökken. Bizonyos csomagok esetén ez a csökkenés nem vonatkozik a hagyományos értelemben vett böngészésre, de a letöltési és streamelési sebességet mindenképpen érinti.
Az otthoni internethasználat adatigénye a következő:

Otthoni használat esetére egy-két irányszám Forrás: Origo

Ezek az adatok természetesen tájékoztató jellegűek, és a valóságban mért fogyasztás a körülményektől függően akár extrém mértékben is eltérhet az ezeken az ábrán megjelöltektől, de viszonyítási alapnak ezek is egészen biztosan jók lesznek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!