Bulvárlapok zaklatják a WannaCry-támadás hősét

marcus hutchins wannacry
Marcus Hutchins egy domaincím bejegyzésével képes volt deaktiválni a WannaCry zsarolóprogram titkosítómodulját
Vágólapra másolva!
A kiberfenyegetésekkel foglalkozó biztonsági kutatók általában szeretnek a háttérbe húzódni, ennek tipikusan két fő oka van: egyrészt szimplán nem kívánnak reflektorfénybe kerülni, másrészt pedig a saját biztonságuk és nyugalmuk érdekében védenék a magánéletüket.
Vágólapra másolva!

Munkájuk során a kutatók könnyen gátlástalan bűnözők vagy államilag szponzorált csoportok tyúkszemére léphetnek, így érthetően nem szeretnék, ha az említett felek képesek lennének kideríteni a lakcímüket. Bosszúból verőemberek küldhetnének rájuk, swattingolhatnák őket, vagy egyéb módokon okozhatnának kellemetlenséget számukra.

Marcus Hutchins egy domaincím bejegyzésével képes volt deaktiválni a WannaCry zsarolóprogram titkosítómodulját Forrás: Frank Augstein/AP

A nagy port kavart WannaCry-kibertámadás hőse a brit Marcus Hutchins. A csupán 22 éves biztonsági kutató a zsarolóprogram kódjában talált domaincím bejegyeztetésével képes volt megakadályozni, hogy az újonnan megfertőzött PC-ken a kártevő megkezdje az adattitkosítási folyamatot, ezzel valószínűleg több tízezer számítógép tulajdonosának tett hatalmas szívességet.

Hutchins nagyon odafigyelt a biztonságára, még a nevét sem vállalta a Twitterén és a blogjában, azonban ez kevésnek bizonyult az identitása titokban tartására, a múlt héten zaklatni kezdték.

A történet meglepő része, hogy a kiberbűnözőknek semmi közük sincs Hutchins zaklatásához,

valójában a brit bulvársajtó csapott le a biztonsági kutatóra.

Röviddel a WannaCry megállítása után a bulvármédia óriási erőbedobással kezdett el nyomozni a kiléte után. Hutchins információi alapján az egyik nagy bulvárlap szerkesztőségében napokon keresztül egy dedikált munkacsoport foglalkozott az identitásának kiderítésével.

Végül sikerrel jártak, és személyesen kezdték el zaklatni az otthonánál. A napokban egyszer még a hátsó kerítésen is hajlandó volt bemászni, hátha így sikerül elkerülni a lakcímének megerősítését, hasztalanul. Állítása szerint a bulvármédiát nem a WannaCry-sztori érdekli, hanem a magánéletében vájkálnak. Az egyik barátját például megpróbálták megvesztegetni, hogy adja meg a barátnőjének nevét és telefonszámát.

A hírességek esetében ez a fajta zaklatás teljesen hétköznapi jelenség, hiszen a bulvárlapok a róluk szóló szaftos sztorikkal adják el az újságaikat. Az viszont rejtély, hogy tőle mit akarnak, mire számítanak. Hutchins most maga kezdett el interjúkat adni a WannaCry-sztorit feszegető médiumoknak, reményei szerint lassan elfelejtik a bulvárlapok munkatársai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!