Retro buggal kényszeríthető térdre a Windows 7 és 8.1

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Ballmer bemutatja a Windows 7-t
Microsoft CEO Steve Ballmer officially kicks off the worldwide availability of Windows 7, the company's highly-anticipated next-generation operating system on October 22, 2009 in New York. Microsoft's much-heralded Windows 7 makes its global debut as the US software giant seeks to move past the disappointment of the previous generation computer operating system Vista. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Egyetlen preparált webes linkkel is összeomlaszthatóak lehetnek a rendszerek.
Vágólapra másolva!

A picit idősebb geekek talán hallottak a Windows 95-98 híres bugjáról, a Futtatás ablakban a „C:/con/con" parancsot kiadva azonnal összeomlottak a rendszerek. Egy orosz programozó most egy hasonló jellegű hibát fedezett fel a Windows 7-ben és Windows 8.1-ben, plusz valószínűleg a már nem támogatott Windows Vistát is érinti a probléma. A Windows 10-et futtatóknak viszont nem kell félniük attól, hogy valaki a bolondját járatja velük a bug kihasználásával.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A probléma az NTFS fájlrendszer kezelőjében bújik meg: ha valaki közvetlenül a különleges $MFT helyre hivatkozik egy fájl betöltésekor, akkor vagy gondolkodó üzemmódba kapcsol a Windows, vagy lefagy a komplett számítógép.

Érdekes, hogy weblapokon keresztül is kihasználható lehet a bug, például a képfájlok HTML beágyazókódjának elérési útvonalában is megadhatóak a lefagyasztós karaktersorok, így vicces kedvű figurák akár sima böngészés során is kibabrálhatnak a rendszert használókkal. Szerencsére nem mindegyik böngésző érintett: a Google Chrome-on keresztül nem használható ki a hiba, de az Internet Explorerben és Mozilla Firefoxban működik.

Hírünk írásáig a Microsoft nem kommentálta a problémát, így nem világos, hogy hajlandó-e kijavítani a bugot a régi Windowsokban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!