Információkat tart vissza a hatóságtól a Google

Család, Az anyaság-munka kapcsolatában csak egy a bökkenő: a gyerek
fáradtság kávé laptop
Vágólapra másolva!
Az USA munkaügyi hivatala a nők szisztematikus alulfizetésével vádolja a céget.
Vágólapra másolva!

A nők és a férfiak közti bérkülönbségek iparáganként és országonként eltérő mértékben, de világszerte problémát jelentenek. A munkáltatók szeretnek ugyanazért a munkáért jelentősen alacsonyabb bért fizetni a nőknek, ami nyilvánvalóan nem fair a nőkkel szemben.

Forrás: Thinkstock

Ugyan a Szilícium-völgyben működő nagy techcégek szeretik magukat haladó szelleműnek feltüntetni, azonban már számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a nőket azért ők sem feltétlenül szeretik megfizetni. Az Egyesült Államok munkaügyi hatósága már jó ideje rágja a Google fülét az ügyben, a panaszok és a bizonyítékok alapján ugyanis felmerült a gyanú, hogy a vállalat szisztematikusan alulfizeti a női munkavállalóit.

A Google szerint régebben ugyan voltak ilyen jellegű problémák a cégnél, azonban mostanra teljesen megszűnt a nők és a férfiak bérezése közti szakadék. Sajnos a cég ezt konkrétan nem volt hajlandó bebizonyítani, így a munkaügyi hatóság idén januárban bíróságra ment, hogy kiperelje a vizsgálatának lefolytatásához szükséges dokumentációt. Bírói végzés még nem született az ügyben, de a Google újból nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó önszántából átadni a szükséges információkat.

Forrás: Origo

A Google ügyvédei két kifogással éltek. Az egyik szerint sértené a munkavállalók magánszféráját, amenyiben a kértnek megfelelően nem csak a béreiket taglaló információkat adnák át, de a személyes kapcsolatfelvételhez szükséges adatokat is megkapná a hatóság; több ezer főt érint az adatkérés. Ezeket az információkat azért kérte ki a hatóság, hogy személyes interjúk segítségével jobban megérthesse, hogy mi történik a cégen belül.

Az ügyvédek másik kifogása, hogy túlságosan drága lenne az információhalmaz összeállítása: akár 500 órát is igénybe vehetne, a költsége pedig meghaladhatná a 100 ezer dollárt. A hatósággal való eddigi együttműködés már eddig is 2300 munkaórába és 500 ezer dollárba került a Google-nek. A hatóság egyik ügyvédje erre azzal vágott vissza, hogy egy évi 28 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő cégnek biztosan nem jelentős érvágás a fenti összeg kifizetése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!