Globális hiány van az erősebb Radeon videokártyákból

 online aranyláz, bitcoin, virtuális fizetőeszköz
Vágólapra másolva!
Továbbra sem teljesen világos, hogy tulajdonképpen mi értelmük van a BitCoinhoz hasonló, decentralizált kriptovalutáknak?
Vágólapra másolva!

Nincs egyedül! Ettől függetlenül az ügyeskedők részéről óriási érdeklődés mutatkozik a kriptovaluták iránt, így az előállítóik minden erejüket megfeszítve próbálnak minél többet gyártani azokból. Mint fentebb céloztunk rá, a megszokott pénzzel ellentétben a kriptopénzeket nem központi bankok bocsájtják ki, hanem a feladatra önként vállalkozó egyének „bányásszák" azokat.

BitCoin Forrás: AFP/Getty/George Frey

Mit jelent jelen esetben a bányászat? Nagyon leegyszerűsítve a bányászok specializált szoftverekkel matematikai számításokat végeztetnek,

a matekpéldák megoldásáért cserébe jár számukra a kriptopénz.

Elképesztően komplex számításokról van szó, a számítógépek univerzális használatra szánt processzorai nem is képesek ezeket hatékonyan elvégezni.

Éppen ezért a profi bányászok vagy specializált hardvereket, vagy videokártyákat használnak az előállításukra, ezek ugyanis sokkal gyorsabban képesek végrehajtani a szükséges matematikai műveleteket. A kriptopénzek bányászata esetén az AMD Radeon videokártyák messze hatékonyabbak az NVIDIA GeForce-oknál, így amikor épp a videokártyákkal jól bányászható kriptovaluták iránt nő az érdeklődés, akkor a bányászok nekiállnak Radeon kártyákat vásárolni.

AMD Radeon RX 580 videokártya az MSI jóvoltából Forrás: MSI

Ez történik most is, az elmúlt hetekben a bányászok nekiálltak ipari mennyiségben Ethereumot és Zcash-t bányászni, ehhez pedig globálisan felvásárolták szinte az összes Radeon RX 570 és Radeon RX 580 grafikus kártyát. Magyarországon sem kaphatóak a kérdéses grafikus vezérlők, és egyelőre nem világos, hogy mikor válhatnak újból elérhetővé.

Ez igencsak rossz hír a nagyon közeli jövőben az Radeon RX 570 vagy Radeon RX 580 videokártyát vásárolni kívánó játékosoknak. Hacsak nem hajlandóak akár heteket is várni a szívük választottjára,

akkor bizony kénytelenek lesznek GeForce-ot venni a gépükbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!