Buta dolog warezolt játékokkal adni a játékkonzolt

super mario karakter 30
TO GO WITH STORY Japan-Lifestyle-entertainment-game-company-Nintendo-GameBoy by Miwa SUZUKI This picture taken on April 17, 2014 shows customers check used videogame consoles and softwares at a videogame shop in Tokyo, while a large figure of Nintendo's character Super Mario stands. Nintendo's trailblazing Game Boy marks its 25th anniversary Monday with the portable device's legacy living on in cutting-edge smartphone games and among legions of nostalgic fans. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Rászállt egy játékokkal csordultig töltött retro konzol gyártójára a Nintendo.
Vágólapra másolva!

A játékkiadók általánosságban keményen védik a szellemi tulajdonaikat, az évek munkájával, dollármilliókból felépített termékeiket és márkáikat. A Nintendo egyedülálló ilyen szempontból, a japán vállalat ugyanis épp hogy csak szamurájokat nem küld az olyanokra, akik bármilyen számára nem tetsző dolgot tesznek a játékaival.

Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Ezt most a holland Retrospeler alapítója is megtanulta, méghozzá tapasztalati úton. A portál egy Raspberry Pi miniszámítógépre épülő retro játékkonzolt árult, a 110 eurós termék emuláció segítségével GameBoy, GameBoy Color, NES, SNES, PlayStation 1, továbbá Sega MegaDrive játékokat futtatott.

Ilyen konzolokból rengeteg van a piacon, a Nintendo megbízásából fellépő BREIN jogvédő szervezet valójában a konzolra előtelepített,

olyan 6500 warez játék miatt kereste meg a Retrospelert.

Ugyan a konzolra gyárilag felmásolt játékok több évtizedesek, azonban a Nintendo szerint ettől még jogvédettek. Plusz a konzolt pont az előtelepített játékok teszik vonzóvá, ezt a modellt választva a vásárlóknak nem kell a játékok letöltögetésével és felmásolgatásával bíbelődniük.

A Retrospeler nem vitatkozott a jogvédőkkel, hírünk írásakor a konzol webhelyén csak egy „átmenetileg nem elérhető" üzenet fogadta a látogatókat. A felek jó eséllyel bíróságon kívüli megegyezéssel tesznek majd pontot az ügy végére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!