Masszívan fogyasztóellenes az Amazon új szabadalma

Finding shopping deals online Smart Phone Beautiful Fashion Text Messaging Women Females Sale City Life Shopaholic Message Young Adult Adult Smiling Laughing Reading Shopping Holding Carrying Customer Fun Beauty Caucasian Ethnicity One Person Communicatio
Attractive woman finding shopping deals online.
Vágólapra másolva!
A rendszer megakadályozná a boltokban vásárlók számára az árak online összehasonlítását.
Vágólapra másolva!

Jól jöhet az okostelefonunk a bolti vásárláskor, hiszen a nagyobb értékű termékek impulzív kosárba helyezése előtt gyorsan ellenőrizhetjük, hogy a kereskedés kedvező áron kínálja-e az adott terméket. Az Amazon most enyhén szólva is meglepő szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államokban, amely pontosan ezt a fajta tájékozódást próbálná megakadályozni.

Forrás: Getty Images/Georgijevic/Georgijevic

A leírás alapján egy tartalomszűrő rendszerről van szó, amely az áruház Wi-Fi hálózatára csatlakozott mobilok esetén például blokkolni tudná az árak összehasonlítására szakosodott webhelyek böngészését. A rendszer könnyen kikerülhető volna: a fogyasztóknak csak le kellene csatlakozniuk az áruház Wi-Fi-jéről, a mobilnetes adatforgalmukat nem lenne képes manipulálni az Amazon rendszere.

A nagy kérdés inkább az hogy, miért pont az Amazon jegyeztet be ilyen szabadalmat, mikor az egyesült államokbeli fogyasztók többek közt pont a cég portálját használják árösszehasonlítási célra. Ha tippelnünk kellene, akkor a vállalat pont azért jegyeztethette be a szabadalmat, hogy megakadályozza az efféle rendszerek bevezetését, elvégre azok súlyosan sértenék az üzleti érdekeit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!