Túl sok a Youtube nézőinek a 360 fok

project alloy intel keynote virtualis valosag
A Project Alloy headset prototípusa
Vágólapra másolva!
Sebaj, hamarosan 180 fokos videók is feltölthetőek lesznek a portálra.
Vágólapra másolva!

Mostanra jó eséllyel mindenki találkozott már 360 fokos videóval a Youtube-on, de a biztonság kedvéért beágyaztunk egyet a bekezdés alá. Ezek megtekintésekor a böngészőkben az egérkurzor segítségével, míg a modern mobilokban a készülék mozgatásával is változtatható a nézőpont. Persze VR-headsetekkel is megtekinthetőek a mozgóképek, ilyenkor a fej pozíciójának követésével történik a kamera állítása.

A Youtube-ot birtokló Google most bejelentette, hogy hiába szuperek a 360 fokos videók, a statisztikák alapján a felhasználók többsége csak olyan 180 fokban képes oldalirányban forgatni a fejét. Ez még hagyján, de a foteljükből sem hajlandóak felállni, hogy a hátuk mögé pillantsanak.

A felismerést tettek követté: hamarosan 180 fokos videók is feltölthetőek lesznek a Youtube-ra.

Sajnos a 360 fokos videóktól eltérően az új VR180 formátumú mozgóképek esetében csak VR-headsetet viselve mozgatható a nézőpont, azaz a számítógépes böngészőkben, vagy a Youtube appban való megtekintésükkor nem állítható, hogy merre nézzen a kamera. Nem lepődnénk meg, amennyiben a Youtube idővel megszüntetné ezt a mesterségesnek tűnő limitációt.

A tájékoztatás alapján idén télen válhatnak széles körben elérhetővé a VR180 videók rögzítéséhez szükséges kamerák, plusz hamarosan a népszerű videoszerkesztő alkalmazásokba is megérkezik a formátum támogatása.

A felhasználók élőben is streamelhetnek majd VR180-ban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!