Milliókat ad a nagy ötletekért a Mozilla

fejlett város, wifi, internet
United Kingdom, London, close-up on a phone booth in a WiFI zone.
Vágólapra másolva!
Két nagy problémát kíván közösségi segítséggel megoldani.
Vágólapra másolva!

A Mozilla pénteken bejelentette, hogy az internetet a ma ismert formájába öntött amerikai Nemzeti Tudományos Alappal együttműködve összesen 2 millió dollárnyi jutalmat hajlandó specifikus technikai innovációkért szétosztogatni. Sajnos csak egyesült államokbeli székhelyű cégek és szervezetek, továbbá helyi állampolgárok nevezhetnek.

Világszerte 4,4 milliárd fő nem fér hozzá az internethez Forrás: AFP/Photononstop/Frederic Soreau

Közel sem ingyen pénzről van szó, a pályázatot kiírók ugyanis két olyan problémát szeretnének közösségi erővel megoldani, amelyekkel eddig a legnagyobb elmék sem tudtak mit kezdeni. Kihívásonként maximum 1 millió dollár a jutalomkeret.

1) Természeti katasztrófa
Ebben a kihívásban egy olyan decentralizált internethálózatot kell tervezni, amely azonnal aktiválható volna egy jelentős természeti katasztrófa után, a megszokott távközlési szolgáltatások összeomlása esetén. Lehetővé kell tennie a térképek elérését, az üzenetküldést az állampolgárok számára.

2) Robusztus internetkapcsolat a kis közösségek számára
Az Egyesült Államokban 34 millió, globálisan pedig 4,4 milliárd fő nem fér hozzá technikai okokból az internethez. A kihívás teljesítéséhez egy olyan vezeték nélküli rendszert kell tervezni, amely a meglévő infrastruktúrákra támaszkodva robusztus, vezeték nélküli netkapcsolatot tudna biztosítani számukra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!