Hiába fizetnek az új zsarolóvírus áldozatai

Portrait of an attractive woman at table grabbing her head Beautiful Bad News Sparse Computer Student Photography Girls Teenage Girls Women Screaming Error Message Currency Fear Terrified Shouting Shopping Working Studying Beauty Caucasian Ethnicity One P
Portrait of an attractive woman at the table with cup and laptop, book, notebook on it, grabbing her head. Bookshelf at the background, concept photo
Vágólapra másolva!
Biztosan nem fogják megkapni a túszul ejtett állományaik feloldókódját.
Vágólapra másolva!

Kedd este újabb pusztító zsarolóvírus kezdett járványként terjedni, ráadásul ugyanazt a sebezhetőséget használta ki, mint a legutóbbi ilyen krízist májusban kiváltott WannaCry. Sajnos a Petya új változata nem tartalmaz a távoli ártalmatlanításához kihasználható hátsó kaput, azonban akad egy módszer, amivel a fájlok titkosításának megkezdése előtt lekapcsolható a titkosító modulja.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes

Ettől függetlenül a Petya új verziójának készítői is elkövettek egy megdöbbentő hibát: az összes megfertőzött PC esetében ugyanarra a BitCoin-számlára próbálták utaltatni a 300 dollár értékű virtuális fizetőeszközt.

A fájlok feloldása úgy működött, hogy a váltságdíj kifizetése után a felhasználók kaptak egy egyedi azonosítókulcsot, amit e-mailben el kellett küldeniük a [email protected] címre, majd válaszként megkapták az állományaik feloldásához szükséges kulcsot.

A „problémát" ez jelenti, hogy a német Posteo levelezőszolgáltató letiltotta a fenti e-mail címet, így az áldozatok hiába küldözgetnek rá e-maileket, a Petya mögött álló bűnözők nem fogják megkapni azokat. Ennek következtében nyilván válaszolni sem tudnak rájuk, hogy visszaküldjék a feloldókulcsokat.

Az új Petya ransomware áldozatai hiába fizetnek, nem fogják visszakapni az állományaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!