Áramütéssel tartja ébren a sofőröket a Steer

steer hordható eszköz elalvásfigyelő
Steer
Vágólapra másolva!
Az autóbalesetek 25 százalékáért a volán mögötti elalvás a felelős.
Vágólapra másolva!

Kialvatlanul a volán mögé ülni majdnem annyira veszélyes, mint ittasan vezetni. A globális statisztikák alapján az autós balesetek 25 százalékát az elalvó sofőrök okozzák, évente 328 ezer balesetért tehető felelőssé a sofőr fáradtsága. Ami ennél is sokkolóbb, hogy fáradtság által okozott balesetekben évente 30 ezren vesztik az életüket.

Steer Forrás: Steer

Ezen próbál változtatni a Kickstarterre (via Mashable) most felkerült Steer hordható kütyü, ami garantáltan felébreszti az éppen elaludni készülő sofőröket. Az alkarra erősíthető eszköz 16 szenzorral figyeli a sofőr szívverését és a bőrének elektromos vezetőképességét, ezek alapján képes megállapítani az éberségi szintjét.

Amennyiben erősen csökken a sofőr ébersége, akkor elsőként fényekkel és vibrálással jelez a Steer. Ha ezekkel nem sikerül elérni a kívánt hatást, akkor beveti az adu ászt, és egy áramütéssel felébreszti a sofőrt. Természetesen nem sokkolja le durván a volán mögött ülőket, az eléggé kontraproduktív lenne, csak egy kisebb pofonnal egyenértékű áramütéssel tesz arról, hogy garantáltan ébren maradjon a sofőr.

A kütyüt idén novemberben kapják majd meg a kickstarteres előrendelők. Az általános elérhetővé válása valamikor a jövő év elején esedékes, az ajánlott fogyasztói ára bruttó 199 euró (olyan 61 ezer forint) lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!