Örülhetnek a Firefox fülmániás felhasználói

Mozilla Firefox, új verzió a böngészőhöz, firefox 29
People wait to attend the press conference of Mozilla's Chief Executive Officer (CEO) in Barcelona on February 24, 2013, a day before the start of the 2013 Mobile World Congress. The 2013 Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, is held from February 25 to February 28 in Barcelona. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A következő kiadás drámaian gyorsabban indul majd sok visszaállítandó fül esetén.
Vágólapra másolva!

A Mozilla már jó ideje dolgozik a Firefox teljes architekturális modernizálásán, hogy gyorsabbá és biztonságosabbá váljon a böngésző. Ez jó néhány évre elegendő munkát ad a fejlesztőknek, lényegében modulonként újraírják a komplett böngészőt. Az új kódok apránként kerülnek be a Firefox kódbázisába, váltják le a régi kódokat.

Forrás: AFP/Josep Lago

Az erőfeszítéseknek most már több fronton is kezd látszani az eredménye. Egyre több Rust nyelven programozott modul működik a böngészőben, plusz a következő hónapokban a komplett régi bővítményrendszer is a kukában landol, helyette jön a Google Chrome sokkal biztonságosabb szisztémája alapján kifejlesztett új megoldás.

Most egy érdekes példán keresztül sikerült szemléltetni, hogy az újraírt és újragondolt kódok milyen drámai mértékben képesek befolyásolni a teljesítményt.

Az augusztus másodikán elérhetővé váló Firefox 55-ben sikerült lecserélni a kódot, ami a böngésző elindításakor visszaállítja a Firefox előző bezárásakor nyitva maradt füleket. Ennek apropójából a Firefoxot egy évtizedig a Mozillánál fejlesztett Dietrich Ayala futtatott egy tesztet (via ÜberGizmo), amely során a böngészőnek 1691 darab (!) fület kellett visszállítania.

A jelenlegi stabil Firefox 54-nek bő 4 percre volt szüksége a mutatványhoz, míg a Firefox 55 már 15 másodperc alatt is megoldotta a feladatot.

Ezen felül szintén nem semmi, hogy a sok fül visszaállítása után a Firefox 54 körülbelül 2 gigabájt rendszermemóriát használt, míg a Firefox 55 csak olyan 0,5 gigabájtot. Ehhez némi kontextusként érdemes tudni, hogy a fülek visszaállításakor a Google Chrome-mal ellentétben a Firefox egészen addig nem tölti be teljesen a fülekben lévő weblapokat, amíg a felhasználók konkrétan rá nem kattintanak a fülekre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!