Az Apple kitiltotta a VPN-appokat a kínai App Store-ból

iphone 6 kína sorbanállás világ körül
A customer displays his new iPhone 6 sets at an Apple store in Sydney on September 19, 2014. Hundreds of people queued through the night in Sydney to be among the first in the world to get their hands on the new Apple iPhone 6 models with the large-screen handsets drawing keen interest. AFP PHOTO / Saeed KHAN
Vágólapra másolva!
Nem illegálisak, de a rajtuk keresztül elérhető tartalmak azok lehetnek.
Vágólapra másolva!

A kínai Nagy Tűzfal aránylag hatékonyan megakadályozza az ország lakóit a kormány által nemkívánatosnak ítélt külföldi webhelyek elérésétől, de persze VPN-alkalmazással könnyen kicselezhetőek lehetnek a tiltásai. Éppen ezért is idén januárban a többek közt a távközlést is szabályozó minisztérium hadjáratot indított a VPN-ek ellen, az országban már csak államilag jóváhagyott szolgáltatások működhetnek.

Forrás: AFP/Saeed Khan

A TorrentFreak beszámolója alapján a múlt hét végén az Apple lecsapott a kínai App Store-ban lévő népszerű VPN-appokra, azok mostantól nem jelennek meg a kínai felhasználók számára.

Az érintett fejlesztőknek erről értesítő e-mailt küldött a vállalat, amely szerint ugyan az alkalmazásaik önmagukban nem illegálisak Kínában, azonban a helyi jogszabályok által illegálisnak ítélt tartalmak érhetőek el rajtuk keresztül, ezáltal pedig sértik az App Store fejlesztői szabályzatát.

Ettől függetlenül a „VPN" kulcsszóra kereső kínai felhasználók még jó néhány kevésbé ismert VPN-szolgáltatás közül válogathatnak. A beszámolók alapján nem árt vigyázniuk, ugyanis elég sok köztük a kamu alkalmazás, sejthetően ezek is sértik az App Store fejlesztői szabályzatát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!