Tekintettel is vezérelhető lesz a Windows 10

Stephen Hawking vezető angol elméleti fizikus
Celebrities Film Human Interest Professor Stephen Hawking arrives for gala screening of 'Hawking' held at Emmanuelle College, Cambridge, UK.
This film opens the 33rd Cambridge film festival.
19/0
CAMBRIDGE, CAMBRIDGESHIRE - SEPTEMBER 19: Professor Stephen Hawking attends the gala screening of "Hawking" on the opening night of the Cambridge Film Festival held at Emmanuel College on September 19, 2013 in Cambridge, Cambridgeshire. (Photo by Karwai Tang/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az ALS-ben szenvedő betegeknek találták ki a funkciót.
Vágólapra másolva!

A Windows már évtizedek óta kínál kisegítő lehetőségeket a különféle betegségekben szenvedőknek vagy fogyatékkal élőknek, hogy képesek legyen kezelni az operációs rendszert. Ettől függetlenül jelenleg akad egy komoly hiányosság a funkciókészletében: nem képes segíteni az egyik legfélelmetesebb betegségben, az amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedőknek.

Stephen Hawking Forrás: Getty Images/Karwai Tang

A leghíresebb ALS beteg minden kétséget kizáróan Stephen Hawking elméleti fizikus. A gyógyíthatatlan kórban szenvedők egy idő után teljesen mozgásképtelenné válnak, a központi idegrendszerük mozgató idegsejtjeinek pusztulása következtében elsorvadnak a mozgatóizmaik. Idővel csak a szemeiket képesek mozgatni, lényegében foglyul esnek a testükben.

A Microsoft most bejelentette, hogy a Windows 10 éppen aktuális előzetes változatában már elérhető az elsősorban ALS-ben szenvedőknek szánt tekintetvezérlési technológiája. A használatához a tekintet követésére kitalált perifériára van szükség, a megoldás egyelőre csak a Tobii 4C-vel kompatibilis.

A kisegítő lehetőség egyelőre korai nyilvános tesztelési fázisban van, így a Windows 10-hez most szeptemberben elkészülő Fall Creators Update gigafrissítés stabil változatába feltehetően még nem kerül be.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!