Elhasalhatnak Linux alatt az AMD Ryzenek

amd ryzen cpu processzor am4
AMD Ryzen
Vágólapra másolva!
Extrém terhelés esetén elszállhatnak az alkalmazások.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban piacra került AMD Ryzen processzorok pozitív fogadtatásra találtak a tesztelőknél és a fogyasztóknál, noha a kezdeti időszakban bőven voltak problémák a memóriatámogatás terén. Szerencsére alaplapi BIOS-frissítések segítségével mostanra sikerült elég jól megszüntetni a kompatibilitási hiányosságokat.

AMD Ryzen Forrás: AMD

Most fény derült a processzorok egy olyan hibájára, amelyet egyáltalán nem biztos, hogy képesek lesznek szoftverfrissítésekkel megoldani az AMD szakemberei: Linux alatt egyszerűen összeomolhatnak az extrém terhelés kiváltó alkalmazások, például a programok forráskódjainak többszálas fordításakor fordulhat ilyen elő. A Phoronix írója (via TechPowerUp) képes volt könnyen reprodukálható módon demonstrálni a problémát.

Az AMD megerősítette a gondot létezését, ám a cég szerint ettől függetlenül hétköznapi Linuxozás közben teljesen jól működnek a Ryzenek, a problémát tapasztaló felhasználókat a terméktámogatási csapattal való kapcsolatfelvételre kérte. A cég szerint a hamarosan piacra kerülő ThreadRipper asztali gépes csúcsprocesszorait, továbbá a szerverekbe szánt EPYC központi egységeit már nem érinti a malőr.

Windows alatt nem reprodukálható az AMD Ryzen hibája, így a fogyasztók döntő többsége soha nem fog találkozni vele.

Végül az AMD megígérte, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordít majd a fogyasztói piacra szánt processzorainak Linux alatti tesztelésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!