Szoftverfrissítés ütötte ki az okosajtózárakat

lockState remoteLock ajtózár
LockState RemoteLock 6i
Vágólapra másolva!
Szerencsére kulccsal kinyithatóak maradtak a nyílászárók.
Vágólapra másolva!

Az internetre kötött kütyük jelentős része szoftveres sérülékenységeket rejt, ami önmagában még hagyján, de a gyártóik sokszor nem hajlandóak foglalkozni az ismertté vált hibáik kijavításával. Még olyan is előfordul, hogy nem lehet házilagosan frissíteni a problémás termékeken futó szoftvereket, így még ha készül is hozzájuk patch, a gyártóknak vissza kell(ene) hívniuk az eszközöket a telepítéshez.

LockState RemoteLock 6i Forrás: LockState

Szerencsére az elmúlt időszak botrányainak köszönhetően mintha javulni kezdett volna a helyzet, egyre több gyártó képes és hajlandó frissíteni az internetre kötött kütyüinek szoftvereit. A frissítgetésnek annyi hátránya van, hogy az elbaltázott patchek működésképtelenné tehetik a termékeket, ebbe a problémába futott most bele a LockState nevű gyártó is.

A vállalat többféle okoskütyüt is kínál, többek közt WiFi-képes, okos ajtózárakat.

Ezek a klasszikus kulcs mellett feloldókóddal is nyithatóak, csak be kell pötyögni a számlapjukon a kódot.

A LockState kedden kiadott egy frissítést a RemoteLock 6i nevű modelljéhez, ám valami balul sült el, a patch kiütött körülbelül 500 az ügyfeleknél lévő zárat. Szerencsére kulccsal nyithatóak maradtak az ajtók, bár ez nem sokat ér, amennyiben a technológiában túlságosan bízó vásárlók az ajtó rossz oldalán tárolják azokat.

A hírek szerint a probléma által érintett zárak jókora részét az Airbnb-szolgáltatásban szállásokat kiadók használták, nekik okozta a legnagyobb kellemetlenséget az üzemzavar, rohangálhattak a kulcsokkal a vendégekhez. A fogyasztói piacon jelenleg a nagyon rövid időre lakást kiadók körében terjed az okos ajtózár használata, hiszen a felszerelése után nem kell többé kulcsot adni a vendégeknek, plusz a távozásuk után pillanatok alatt megváltoztatható a zárfeloldó PIN.

Sajnos jelen esetben a hibás szoftverfrissítés okozta üzemzavar csak a zárak belső részének szervizbe küldésével orvosolható, a Lockstate persze állja az ügyfelek összes javításhoz kapcsolódó költségét. A cég tájékoztatás szerint péntekre már az érintett zárak bő 60 százalékát sikerült megjavítani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!