Nem lesznek idén új NVIDIA videokártyák?

nvidia geforce gtx 1060 videokártya gpu
NVIDIA GeForce GTX 1060
Vágólapra másolva!
A következő generációs termékek csak jövőre kerülhetnek piacra.
Vágólapra másolva!

Az idei évben az NVIDIA eddig kettő darab videokártyával jelentkezett a fogyasztói piacon: elsőként az abszolút teljesítménybajnok GeForce GTX 1080 Ti, majd később a multimédiás felhasználásra szánt GeForce GT 1030 modellt mutatta be. A vállalat általában minden évben frissíti a termékkínálatának nagyját, azonban nagyon úgy tűnik, hogy ez idén elmarad.

NVIDIA GeForce GTX 1060 Forrás: NVIDIA

A jelenlegi Pascalt váltó Volta architektúrás kártyák garantáltan nem kerülnek idén piacra, ezt maga Jensen Huang, az NVIDIA vezérigazgatója közölte a befektetőkkel. Állítása szerint a „Pascal jelenleg verhetetlen", így nincs szükség a Volta piacra dobására. Az új AMD Radeon Vega kártyák képességeinek és tulajdonságainak ismeretében helytállónak tűnik a helyzetelemzés.

A Volta GPU-s videokártyák jövő évre való áttolása ettől függetlenül nem pusztán üzleti megfontolásból történt, valójában gyártási ok is áll a háttérben: a Volta már 12 nanométeres FinFET gyártástechnológiával készül, ám a TSMC előreláthatóan csak az idei utolsó negyedévben lesz képes beindítani az erre épülő chipek tömeggyártását.

Egyelőre csak rendkívül limitált mennyiségben gyártható a Volta.

Természetesen az NVIDIA ettől még elméletben piacra dobhatná GeForce GTX 2000 név alatt a jelenlegi GTX 1000-es kártyák emelt órajelű változatait, ám ez nem tűnik valószínűnek. Egyrészt semmiféle erről szóló pletykát sem hallottunk, másrészt értelmetlen volna a lépés, a gyártók már kismillió gyárilag erősen túlhajtott változatot árulnak a GTX 1000-es modellekből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!