A hét játéka: ingyenes Civilization klón mobilokra

Politopya
Álmodhatunk egy világot magunknak.
Vágólapra másolva!
Ma már szó szerint milliószámra akadnak ingyenesen letölthető mobil eszközre szánt játékok, azonban ezeknek csak elenyésző hányada nyújt szórakozást öt percnél tovább. Kifejezetten komoly nehézséget jelent megtalálni az óriási kínálatban a használható, élvezetes, és valódi kihívást jelentő darabokat, ebben próbálunk segíteni most és a jövőben.
Vágólapra másolva!

Eheti ingyenes játékunk itt a Techbázison a Polytopia, a körökre osztott stratégiák egyik uralkodója.

Ha tetszett a Civilization, akkor ezt imádni fogja, de akkor is, ha valami egyszerűre, nagyszerűre és viszonylag gyors sikerekre vágyik.

Civilizációk harca a föld feletti uralomért!

Játékmenet: Négy nemzet, az orkbeütésű vikingek, a sivatagi nomádok, a misztikus távol-keletiek és egy ókori római-görög mix tagjai küzdenek egy 16 egység széles és hosszú, négyzet alakú világ meghódításáért. A cél nem lehet más, csak a tökéletes dominancia, mindenki másnak pusztulnia kell. Az eltérő fejlettségi szintről induló törzsek egy nyomorettó kis faluból indulnak, onnan kell megkezdeniük a hódítást, azaz új városokat felfedeznie-felépíteni, növelni a népességet, felfedezni egy csomó fontos tudományt, hadsereget építeni és végül igázni.

A helyzetet jelentősen megkönnyíti, hogy egyetlen nyersanyagból kell gazdálkodni, a misztikus "csillaggal". Ezt fizetik be adóként, ebből lehet új épületeket, farmokat, bányákat felhúzni, amelyek nagyobb településeket eredményeznek, amelyek pedig többet adóznak stb. stb. A szokásoknak megfelelően csak úgy ukmukfukk nem lehet az elején mindent felépíteni, ehhez először ki kell fejleszteni a megfelelő, szükséges tudást, ami szintén csillagokba kerül. Értelemszerűen az adott szituációhoz kell igazítani a döntéseinket, tehát ha a sivatag közepén trónolunk, teljesen felesleges áldozni a halászatra, meg a vitorlázásra. Idővel persze már lehet, sőt kell különféle hadseregeket vagy egységeket létrehozni, amelyek szintén sokban különböznek egymástól. A katapult például nagyot üt, de lassú, és egy hangosabb tüsszentés is kifekteti. A lovas gyors és olcsó, de se nem túl erős, védekezni meg annyira tud, mint egy göthös gyöngytyúk, a kardos gyerek pedig jó mindenben, de sokba kerül stb. stb.

Álmodhatunk egy világot magunknak. Forrás: Origo

Körökre osztott stratégiáról van szó, azaz a játékos, majd a gép népei egymás után lépkednek, van idő gondolkodni, pont úgy mint a sakkban, ahol szintén nem az nyer, aki gyorsabban tologatja a bábuit. A tutorial, azaz az oktató üzemmód remekül sikerült. A magyarázatok jók, logikusak, mindent meg lehet hamar érteni, csak egy kicsit kell hozzá tudni angolul.

Grafika

Egyszerű, de nagyszerű, abszolút jól passzol a hangulathoz. Nincsenek csilivili animációk, robbanások, de ez nem is hiányzik ide. Ennek köszönhetően a program mérete sem vészes, és elfut a gyengébb telefonokon is.

Sikerélmény

Az van! A négy nehézségi fokozatot nagyon jól eltalálták a készítők, a legkönnyebben még egy bébipávián is laposra verné a gépet, szóval van mód belejönni a dologba.

Kihívás

Az is van, az is van! A legnehezebb fokozaton a program visszataszító módon csal, tízből egyszer van esély egyáltalán megverni, vagy döntetlen közeli állapotban tartani a meccset. Mivel minden menet során újragenerálja véletlenszerűen a szoftver a térképet, mindegyik parti más és más. Mások a körülmények, máshol vannak a nyersanyagok, a falvak és az ellenségek, ami miatt értelemszerűen folyamatosan finomhangolni kell a stratégiát. Bár emberek ellen (még?) nem lehet játszani online, arra van mód, hogy mégis összemerjük velük a tudásunkat: Minden játszma után pontokat kapunk, attól függően, hogy mekkora volt a hadsereg és a birodalom területe, mennyire sikerült kimaxolni a tudásfát, mennyi különleges épületet húztunk fel, valamint milyen fokozaton játszottunk. Ezt fel lehet tölteni egy netes adatbázisba, ahol megnézhetjük, hogy a többiek hogyan teljesítettek.

Szavatosság

Egy játék maximum 20-25 percet vesz igénybe, tehát viszonylag gyorsan le lehet zavarni a civilizációépítést és a háborúskodást is. A játékmenet gyors, változatos, hónapok alatt sem untam meg. Arra kiválóan alkalmas, hogy az ember elüsse vele az időt vonaton, BKV-n, sorban állás közben a boltban, vagy elalvás előtt. Ennél többet pedig egy telefonos játéktól nem is lehet kívánni!

Pénzügyek

A Polytopia ingyenes, de persze, mint a legtöbb játékban itt is költhet az, akinek húzza a zsebét a pénzt. Egészen pontosan új törzseket vehetünk meg, aminek sok értelme nincs, de akinek jobban tetszik, az lehet indiánokkal vagy akár UFO-kkal is.

Értékelés:

Grafika: 6/10
Kihívás: 10/10
Szavatosság 10/10
Élvezeti érték: 10/10

A Polytopia egy szuper játék, csak ajánlani tudjuk!

A polytopia letölthető Android és iOS készülékekre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!