Magyarországon több, mint 10 megabites az átlagos sávszélesség

vannet, letöltési sebesség,
Vajon újabb tíz év múlva ugyanekkora változást látunk majd?
Vágólapra másolva!
Alig tíz év alatt hatszorosára nőtt a magyarországi internet átlagos sebessége és közel tízezerszeresére a szélessávú előfizetők száma. Tévhit, hogy a robbanásszerű fejlődés mögött csak az optikai kábeles hálózatok bővülése áll, valójában több technológia együttes elterjedése vezetett idáig.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőtt a magyarországi internetkapcsolatok átlagos sebessége 2-3 Mbps környékén alakult, ma viszont már 14,8 Mbps. A közel 600 százalékos növekedés nem példa nélküli, de kifejezetten jó eredménynek tekinthető. Ennek következtében ma Magyarországon 94% a szélessávú (vagyis 4 Mbps-t meghaladó) netkapcsolatok aránya, ami európai szinten is kifejezetten jónak mondható. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy 2007-ben ez a szám a 0,1%-ot is alig érte el.

Vajon újabb tíz év múlva ugyanekkora változást látunk majd? Forrás: Origo

A szélessávot a közvélemény alapvetően az elmúlt években rohamosan gyarapodó optikai kábeles hálózatokkal azonosítja, amelyek valóban impozáns, Gbps nagyságrendű le- és feltöltési sebességet tesznek lehetővé. A terjedés valódi motorját azonban a telefonhálózaton keresztül elérhető, akár 100 Mbps sebességre is képes DSL technológiák és az akár négyszer gyorsabb kábelnetes hozzáférések jelentették. Emellett pedig nem szabad elfeledkeznünk a vezetékmentes hozzáférési módokról sem, a 3-4G, valamint a műholdas internetről sem.
Az optikai hálózatok ugyanis a jelenleg elérhető legjobb minőségű netkapcsolatot jelentik, a kiépítésük viszont drága és nehézkes, a szolgáltatóknak csak olyan helyeken éri meg, ahol a jelentős számú potenciális előfizető képes kihasználni az infrastruktúrát. Így ha egy elszigetelt helyen, vagy vidéken él az ember, akkor ezek a technológiák épp olyanok lehetnek a számára, mint ha nem is léteznének.

Sőt még a főváros belső kerületeiben is előfordulnak olyan szigetek, kisebb társasházak, melynek lakói számára a vezetékes szélessávú internetelérés csupán vágyálom.

Vannak azonban olyan megoldások is, amelyekkel kábelfektetés nélkül is elérhető a szélessávú net. A mobilnet mellett ilyen a műholdas internet is, amely elsősorban olyan területeken népszerű, ahol az egyéb szolgáltatások az infrastruktúra hiányosságai miatt nem érhetőek el – akár a mobilnet sem.

Pedig a szélessávú hozzáférés ennél a technológiánál is alap, sőt műholdon keresztül a 30 Mbps-os sávszélesség is elérhető. Így a következő években ez is hozzájárul majd az átlagos sávszélesség borítékolható további növekedéséhez." – mondta el Lengvárszky Szabolcs telekommunikációs szakértő, a Vannet ügyvezetője.

A műholdas és egyéb vezeték nélküli technológiák úttörő jelentősége abban van, hogy ott is elérhetővé válik a segítségével a szélessáv, ahol egyéb módon nem lenne gazdaságos a kiépítése. Fontos előrelépés így, hogy a földi infrastruktúrát nem igénylő megoldásokkal ténylegesen 100%-os lett az ország internetes lefedettsége, tehát aki nagyon akar, az ország bármely pontján képes internet hozzáféréshez jutni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!