Még gyorsabbá válnak a mobilok háttértárai

Attractive brunette texting on the phone at night shoot Smart Phone Beautiful Warm Clothing Using Phone Fashion Photography Text Messaging One Woman Only Only Young Women Young Women Women Females City Life Looking Away Global Communications Youth Culture
Picture of a young smiling woman typing a text message on her smartphone in city centre
Vágólapra másolva!
Kétszeres teljesítménybeli előrelépést ígér az UFS 3.0 szabvány.
Vágólapra másolva!

Rendkívül sokat gyorsultak az elmúlt években a telefonok, amit elsősorban a nagyobb teljesítményű processzoroknak és a több memóriának tulajdonítunk, noha a háttértáraik is rengeteget fejlődtek. A 2012-ben véglegesített eMMC 4.5 szabványú háttértárak még csak maximum 400 MB/s sebességre voltak képesek, míg a legújabb készülékekben használt UFS 2.1 tárolók adatátviteli tempója elérheti akár az 1,2 GB/s-ot is.

Forrás: Getty Images/Valentinrusanov

Kínai és tajvani források beszámolója alapján most megkezdődött az UFS 3.0 használati jogainak licencelése, így a háttértárak vezérlőchipjeit tervező cégek a legjobb esetben már jövőre piacra dobhatják az első a szabvánnyal kompatibilis chipjeiket.

Az UFS 3.0 legfontosabb újdonsága, hogy

akár 2,4 GB/s adatátviteli sebességet is lehetővé tesz.

A vezérlőchipek esetleges jövő évi elkészülése ellenére persze egy darabig eltart, mire konkrétan elérhetővé válik az UFS 3.0 az okostelefonokban és egyéb eszközökben. A jövő zenéje, hogy miként sikerül majd lebonyolítaniuk az átállást a gyártóknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!