Durva pénzbe kerül az új iPhone mobilok gyorstöltése

2017.09.14. 16:05

A gyári tartozék kábellel és töltővel nem érhető el a funkció.

Az Apple rengeteg információt zúdított a kedd esti sajtótájékoztatóján a nagyközönségre. Többek közt az is kiderült, hogy az új iPhone X és iPhone 8 mobilok támogatják a gyorstöltést, így fél óra alatt nulláról 50 százalékra tölthető az akkujuk. Ez szuper hír, a gyorstöltés funkció hasznossága nem vita tárgya.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Sullivan

Most kiderült, hogy az Apple elfelejtett közölni ennek kapcsán egy apróságot: akármilyen drágák is a telefonok, a gyorstöltés használatához szükséges kábelt és fali töltőt

nem sikerült betenni a dobozukba.

A mobilokhoz egy klasszikus Lightning ↔ USB Type-A kábel jár, és a jó öreg 5 wattos töltő. Ezzel két probléma van: egyrészt a gyorstöltést az újfajta USB Type-C csatlakozós kábelen elérhető USB Power Delivery szabvánnyal oldották meg a mérnökök, másrészt pedig a fali töltő nem képes elég energiát leadni a gyorstöltéshez.

Ennek köszönhetően aki szeretné gyorstölteni a készülékét, az kénytelen lesz vásárolni egy hivatalos USB C ↔ Lightning kábelt (az 1 méteres 10 290 forint, a 2 méteres 13 990 forint), továbbá egy gyorstöltésre képes fali töltőt. Utóbbinak elvileg nem muszáj hivatalos Apple-tartozéknak lennie, de a vállalat a saját 29 wattos töltőjének a leírásában egyértelműen feltüntette, hogy ezt ajánlja a mobilok mellé, 19 990 forintért.

Magyarán a vadiúj iPhone mobilok gyorstöltésének kiváltságáért az egyméteres kábelt és a hivatalos töltőt választva le kell tenni pluszban 32 280 forintot az asztalra.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!