Az AI felismeri az Alzheimer-kórt 10 évvel a megjelenése előtt

Alzheimer
A megbetegedés évente egyre több embert érint, ezért a korai felismerés létfontosságú.
Vágólapra másolva!
Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, elbutulással, végül gyors biológiai leépüléssel járó idegrendszeri elváltozás. A megbetegedés évente egyre több embert érint, ezért a korai felismerés létfontosságú.
Vágólapra másolva!

Sajnos a betegség kezelése nem megoldott (bár vannak szerek, amikkel csökkenteni lehet a tüneteket), ezért a korai felismerés a beteg és környezete számára is nagyon fontos. Egyes kutatók eszközök fejlesztésére összepontosítanak, mások a vér és cerebrospinalis (agy-gerincvelői) folyadékkísérleteket végeznek, míg a Bari-i Egyetem szerint a mesterséges intelligenciában rejlik a megoldás.

A megbetegedés évente egyre több embert érint, ezért a korai felismerés létfontosságú. Forrás: Origo

Az olasz kutatók olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely a betegség által okozott, agyi szerkezeti változásokat egy évtizeddel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni.

Az AI a vizsgálatok során képes volt diagnosztizálni az Alzheimer-kór 86 százalékát, de ami még ennél is fontosabb, hogy észlelte az enyhe kognitív károsodások jelentős hányadát.

A kutatók egyelőre csak az USC LA's Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative adatbázisából dolgoztak, de meggyőződésük, hogy több minta és további fejlesztés után az AI még pontosabbá válhat.

Az eljárás komoly sikerekkel kecsegtet és szakértők szerint hamarosan elég megbízható lesz ahhoz, hogy nem invazív (műtét nélküli), korai észlelési rendszerként felhasználható legyen a gyógyításban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!