Jót nevetgél a PC-építőkön az Intel

intel core i5 core i7 cofee lake processzor cpu doboz
A 8. generációs asztali processzorok dobozának oldalán jól kivehető, hogy bizony új alaplap kell majd a termékekhez
Vágólapra másolva!
Egyre gyanúsabb, hogy pusztán üzleti okból kell új alaplap a Coffee Lake processzorokhoz.
Vágólapra másolva!

Ha minden igaz, akkor október elején piacra kerülnek a Coffee Lake kódnevű, nyolcadik generációs Intel Core processzorok. Mostanra hivatalossá vált, hogy az egységek hiába használnak LGA1151 tokozást, nem lesznek kompatibilisek az elmúlt két évben a Skylake és Kaby Lake processzorokhoz piacra dobott alaplapokkal.

A 8. generációs asztali processzorok dobozának oldalán jól kivehető, hogy bizony új alaplap kell majd a termékekhez Forrás: Intel

A lépés rendkívül furcsa, hiszen a Coffee Lake termékek többé-kevésbé a két éve piacra dobott Skylake architektúrára épülnek, így elméletileg egy BIOS-frissítéssel az Intel 100 és Intel 200 chipsetes alaplapokkal is kompatibilissé tehetőek lennének.

Na de mi történik, ha összepárosítjuk a régi és az új termékeket?

A holland hardware.info munkatársainak (via Guru3D) egész véletlenül a kezükbe akadt egy Z370 chipsetes alaplap, így kíváncsiságból beletették a Kaby Lake családba tartozó Intel Celeron G3930 processzort. A PC bekapcsolása után a BIOS legtöbb öntesztje sikeresen lefutott, majd a videovezérlő detektálásakor újraindult a gép. Ez független volt attól, hogy tettek-e dedikált videokártyát az alaplapba.

A Z370-es alaplap mellé egy Coffee Lake processzort is szereztek, így fordítva is el tudták végezni a tesztet, azaz betettek egy Z270-es alaplapba egy Coffee Lake processzort. Sejthetően ez a kombináció sem működött.

Ezek fényében már nyugodtan feltételezhető, hogy egy teljesen mesterséges korlátozásról van szó: az új CPU-k csak azért nem támogatják a „régi" alaplapokat, mert az Intel illetékesei ezt az üzleti döntést hozták.

Puszta spekulációnk szerint talán az állhat a döntés mögött, hogy az AMD Ryzen processzorra váltani kívánóknak is mindenképp új alaplapot kell venniük.

Az Intel meglátta ebben a lehetőséget: ha már úgy is új alaplapra kell beruházniuk a fogyasztóknak, és ár/érték arányban sikerülhet az új processzoraival lekaratéznia a Ryzeneket, akkor

  • egyrészt miért ne sózzon rá új alaplapokat is vásárlókra,
  • másrészt pedig így könnyebben kipucolhatja a raktárakban maradt, előző generációs processzoraiból felhalmozott készleteket.

A meglévő Intel 100/200 Series chipsetes alaplapok vásárlóinak jobban megérheti egy drágább hetedik generációs processzort venniük a meglévő alaplapjukba, mint egy teljesen új alaplap + processzor párosba beruházniuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!