Hadat üzent a kamu értékeléseknek a Steam

firewatch játék vr virtuális steam
Firewatch
Vágólapra másolva!
Immáron idővonalon is megtekinthetőek a játékok értékelései.
Vágólapra másolva!

A játékvilág eseményeit követőek valószínűleg hallották a hírt, hogy az elsősorban PewDiePie néven ismert Felix Kjellberg bő egy hete alaposan kiborította a bilit: egy játék streamelése közben megfeledkezett magáról, és kicsúszott a száján egy politikailag rendkívül inkorrekt kifejezés. Nem ez volt a Youtube legnagyobb követői táborral rendelkező sztárjának első baklövése, korábban az antiszemitizmussal való viccelődés miatt kapta meg a magáét, sőt: esett el nagy értékű szerződésektől.

Firewatch Forrás: Steam

A mostani elszólására válaszul a Firewatch fejlesztője DMCA-panaszlevelekkel eltüntette PewDiePie összes olyan videóját, amelyen a játéka szerepelt.

Ez sem volt jó ötlet: egyrészt Campo Santo alapítója alapjáraton megbánta a szükségtelen reacióskodást, másrészt pedig PewDiePie rajongói bosszúból negatív értékelésekkel kezdték bombázni a Firewatchot a Steamen. A fejlesztővel szimpatizálók persze ellentámadást indítottak, így nem sikerült nagyon lehúzni az összesített értékelést.

Nem ez volt az első értékelésbombázási eset a Steamen, a felhasználói értékelések bevezetése óta rendszeresen felbukkan a probléma. A Valve most úgy döntött, hogy nem fog rendőrösdit játszani a piacterén, helyette lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy jobban átlássák a játékok értékeléseit.

Jól látszik a Steam most bevezetett grafikonján, hogy a hónapban valami nagyon szokatlan történt a Firewatch értékeléseivel Forrás: Origo

Ennek érdekében a steames adatlapokon elérhetővé vált egy grafikon, amely időrendben mutatja az adott játék pozitív és negatív értékeléseinek alakulását.

Ez három szempontból is jó:

  • a negatív értékelésbombázás esetén feltűnő lesz a grafikonon a manipuláció,
  • segíthet azokon a játékokon, amelyeket eredetileg valamiért negatívan fogadtak a vásárlók, de a fejlesztőiknek sikerült megoldaniuk a problémáikat, így újabban már pozitív értékeléseket kapnak,
  • vagy esetleg pont fordítva.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!