Nem tölthetőek le a 4K filmek az Apple TV-re

Apple TV 4K
Apple TV (2017)
Vágólapra másolva!
Ezen felül a Youtube-os videók sem nézhető rajta Ultra HD felbontásban.
Vágólapra másolva!

A kényes kérdésekre ügyesen válaszolgató Tim Cook által vezetett cég az új iPhone-ok mellett nemrég az idei Apple TV médiaboxot is bejelentette, bár ez érthetően közel sem kapott a mobilokéhoz fogható hírverést a sajtóban. Pedig korrekt terméknek tűnik: az előző generációs modelltől eltérően a vásárlók már 4K felbontásban is nézhetik vele a filmeket és a sorozatokat, már persze ha Ultra HD felbontású televízióra kötik rá.

Apple TV (2017) Forrás: Apple

Most kiderült két érdekesség a termékkel kapcsolatban. A fontosabbik talán az, hogy a vásárlók nem tölthetik le a 4K felbontásban megvásárolt filmeket az Apple TV háttértárára, kizárólag streameléses módszerrel nézhetik azokat. Ez nagyon rossz hír a lassú internetkapcsolattal rendelkezők számára, hiszen folyamatosan fenntartható 15 Mbps letöltési sebesség alatt nem lehetséges zökkenésmentesen lejátszani az Ultra HD tartalmakat. A HD videók szerencsére továbbra is letölthetőek az Apple TV beépített háttértárára.

A másik érdekesség, hogy a Youtube-on megosztott videókat semmilyen úton-módon sem lehet 4K-ban megtekinteni.

Ennek technikai oka van: a Youtube már jó ideje a Google VP9 kodeket használja a videók kiszolgálásához, azonban az Apple TV grafikus chipje nem támogatja a formátum hardveresen gyorsított lejátszását, így csak alacsonyabb felbontásban birkózik meg a kodekkel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!