Hivatalosok az asztali PC-kbe szánt új Intel processzorok

intel cpu processzor core i3 core i5 core i7 coffee lake
Vágólapra másolva!
Október 5-én kezdődik a Coffee Lake termékcsalád forgalmazása.
Vágólapra másolva!

Néhány hete az Intel ugyan bejelentette a nyolcadik generációs Core termékcsaládját, azonban meglepően kevés konkrétum derült ki a processzorokról, az asztali számítógépes egységekről pedig főleg nem beszélt az Intel.

Forrás: Intel

Ettől függetlenül az elmúlt olyan három hónapban lényegében minden kiszivárgott a 2017. október 5-én piacra kerülő termékekről, így sok újdonságot nem hoztak a hétfői hivatalos információk: az Intel megerősítette az asztali gépes Coffee Lake processzorok főbb specifikációit, továbbá a tényt, hogy új alaplap kell majd hozzájuk.

Az első körben, 2017. október 5-én elrajtoló Intel Coffee Lake processzorok Forrás: Intel

Ami viszont furcsa, hogy egyelőre csak a felső kategóriás Intel Z370 lapkakészletről beszélt a vállalat, a belépő- és középkategóriás chipsetekről egy árva mukkot sem hallottunk.

Egy darabig csak a méregdrága Intel Z370-es alaplapokban lesznek használhatóak a processzorok Forrás: Intel

Minden bizonnyal lesznek ilyenek is, azonban nem teljesen világos, hogy a négymagossá vált Core i3, vagy a hatmagossá vált Core i5 processzorokra hajtók a közeli jövőben mégis milyen alaplapokba fogják így berakni az új processzoraikat. Különösen a Core i3-asok közönsége esetében zárható ki nyugodtan a méregdrága alaplapvásárlás.

Celeron és Pentium modellek is lesznek a Coffee Lake családban, de ezek talán csak jövőre kerülhetnek piacra Forrás: Intel

A témánál tartva azt is elejtette az Intel, hogy valamikor a nem túl távoli jövőben jönnek majd Coffee Lake architektúrás Celeron és Pentium processzorok is. Nincs okunk feltételezni, hogy az Intel megerőltetné magát, így a spekulációnk szerint a Celeron széria marad kétmagos, míg a Pentiumok esetében két processzormag + HyperThreading kombóra lehet számítani. Az egyik prezentációs dia alapján úgy tűnik, hogy ezek a termékek csak a jövő év első felében kerülhetnek majd piacra. Persze visszatérünk még a témára, amint lesznek érdemi információk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!