A szívünkkel is feloldhatjuk majd a mobilunkat?

Magnézium nélkül nincs élet dr. life szív
Vágólapra másolva!
Akár 30 méter távolságból is működhet a biometrikus azonosítórendszer.
Vágólapra másolva!

Újabb jelszó nélküli azonosítási módszer van a láthatáron. A Buffalo Egyetem kutatói szerint a jövőben ujjlenyomat-leolvasás, íriszszkennelés vagy arcfelismerés helyett a szívünk formájával oldhatjuk majd fel a számítógépeinket, a mobileszközeinket, az otthonunk okos ajtózárát.

Forrás: Thinkstock

A kutatók szerint nincs két azonos formájú szív, ráadásul alapesetben a szerv nem is változik a felnőttkor során, így létrehoztak egy olyan rendszert, amely Doppler-radar segítségével képes gyorsan és aprólékosan lemérni a szív fizikai méreteit.

A megoldás sokkal kényelmesebb és biztonságosabb a jelenlegi biometrikus azonosítási rendszereknél, hiszen a működése nem igényel semmiféle felhasználói beavatkozást, továbbá képes megadott időközönként észrevétlenül mintát venni. Utóbbinak köszönhetően például érzékelhetné, hogy a már feloldott eszközt nem az engedélyezett felhasználó kezeli, és magától lezárhatná a kütyüt.

A szívméreten alapuló azonosítás elméletileg akár 30 méter távolságból is működőképes lehet, így munkahelyeken, nyilvános helyeken is bevethető lenne.

Ez azért egy kicsit rémisztőnek tűnik, főleg a teljesen passzív működése miatt.

A szív formájára és méretére épülő azonosítási rendszer fejlesztése egyelőre aránylag korai stádiumban van, a belátható jövőben a miniatürizálására és a költségcsökkentésre fókuszálnak majd a kutatók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!