Búcsúzik az Ubuntu a régi PC-ktől

ubuntu 17.10 linux gnome
Ubuntu 17.10
Vágólapra másolva!
Idén már a harmadik nagy disztribúció nyugdíjazza a 32 bites kiadását.
Vágólapra másolva!

Az AMD és az Intel már másfél évtizede megkezdték a fogyasztói piacon kapható processzoraik 64 bites utasításkészlettel való ellátását, így mostanra eljutottunk odáig, hogy a használatban lévő PC-k oroszlánrésze képes 64 bites operációs rendszereket futtatni.

Ubuntu 17.10 Forrás: OMG!Ubuntu

Ezt már jó ideje érzékelik a Linux-disztribúciók készítői is, az operációs rendszereik 32 bites kiadásai iránt már régóta minimális az érdeklődés. Ennek köszönhetően egyre több fejlesztői és karbantartói csapat fontolgatja a disztribúcióiból készült 32 bites változatok elkaszálását, sőt: az Arch és a Manjaro után most az Ubuntu mögött álló Canonical is döntésre jutott annak nyugdíjazásáról.

Az OMGUbuntu beszámolója alapján a jövő hónapban érkező Ubuntu 17.10 normál kiadásából már csak 64 bites változatot tölthetnek majd le a felhasználók. Nem világos, hogy a hivatalos Ubuntu-családhoz tartozó egyéb rendszerekkel (például Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Budgie) mit kezdenek a karbantartóik, a Canonical nem kényszeríti rá őket a 32 bites kiadásaik eldobására.

Érdemes tudni, hogy a 2021-ig támogatott Ubuntu 16.04 LTS-ből továbbra is elérhető marad a 32 bites változat, így a belátható jövőben a nagyon régi PC-kkel rendelkezők sem maradnak biztonsági javításokat nélkülöző Ubuntu nélkül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!