Kikerülték az Ultra HD Blu-ray filmek másolásvédelmét

dvd lemez optikai meghajtó
Japanese electronics giant Matsushita Electric unveils the world's first 50GB optical disc, which enables the user to record more than four hours of digital high-definition movie contents on a CD-size disc, during the press conference in Tokyo, 15 October 2001. The new optical double-layer disc, with an advanced blue laser technology optical, features Germanium Antimony Tellurium (GeSbTe) film technology, enabling to record more than 10,000 times. AFP PHOTO/Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Egy orosz szoftverrel lassan három tucat filmet lehet lerippelni.
Vágólapra másolva!

Az átlagos halandók körében továbbra sem dívik az Ultra HD (4K) Blu-ray korongok vásárolgatása, hiszen se tévéjük, se lejátszójuk nincsen hozzá. A jelek szerint digitális formában mégis megkezdődhet már most a filmek széles körű terjedése, ugyanis az orosz Arusoft kifejlesztett egy windowsos szoftvert, amellyel hatástalanítható a korongok AACS 2.0 másolásvédelme.

Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A torrentoldalakon folyamatosan filmet vadászók már hónapok óta sejthették, hogy valami készülőfélben van, hiszen rejtélyes módon elkezdtek feltünedezni az Ultra HD Blu-rayekről lerippelt filmek. A DeUHD névre keresztelt szoftver érdekessége, hogy nem univerzális megoldásról van szó: csak specifikus Blu-ray meghajtókat támogat, és a programmal lerippelhető filmek listája is hetente frissül.

Ez arra utal, hogy nem feltörték, hanem kikerülték a korongok másolásvédelmet, de egyelőre nem tisztázott a szoftver működése.

A DeUHD nem ingyenes: 199 euróba kerül a licence. A bizonytalanok számára elérhető belőle egy próbaverzió, ám ezzel csak a korongokon lévő filmek első tíz percét tudják lementeni a számítógépük háttértárára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!