Ezért kell másik alaplap az Intel új processzorainak

intel cpu processzor core i3 core i5 core i7 coffee lake
Vágólapra másolva!
A foglalat fizikai felépítése nem változott, de egyes érintkezők szerepe igen.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben számos alkalommal foglalkoztunk a témával, hogy a 2017. október 5-én piacra kerülő nyolcadik generációs Intel Core processzorokhoz új alaplapot kell vásárolni, noha ezek is az elmúlt két évben használt LGA1151 tokozást használják, azaz betehetőek a meglévő alaplapokba.

Forrás: Intel

Iparági források szerint egy BIOS-frissítéssel az előző években piacra dobott alaplapok is kompatibilissé tehetőek lettek volna a Coffee Lake kódnevű processzorokkal, az Intel pedig az óriási negatív sajtóvisszhang ellenére sem volt hajlandó érdemben kommentálni a helyzetet. Pár nappal ezelőtt annyit sikerült közölnie a vállalatnak, hogy az energiaellátásra vezethető vissza a processzorok inkompatibilitása, de a részletekbe nem mentek bele a sajtósok.

Most végre tiszta víz került a pohárba: David Schor piaci elemző az Intel egyik nyilvánosságra hozott mérnöki dokumentumában kiszúrta, hogy LGA1151 tokozás ide vagy oda, megváltozott a Coffee Lake processzorok lábkiosztása: az előző két generációhoz tartozó központi egységekhez képest 14-gyel több érintkező biztosít földelést, és 18-cal több pedig áramot. Ezzel párhuzamosan a funkció nélkül fenntartott lábak száma mínusz 21-gyel 25 darabra csökkent.

Most már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy az Intel miért nem nevezte át valami másra a tokozást, ezzel elkerülve a fogyasztók összezavarását, továbbá az alaptalan vádaskodást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!