A Firefox is búcsúzik az XP-től és a Vistától

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Bill Gates és az XP
Microsoft Chairman Bill Gates holds up a copy of the new Windows XP operating system while posing for photos in New York's Times Square during the Windows XP launch 25 October, 2001 in New York. AFP PHOTO Henny Ray ABRAMS
Vágólapra másolva!
Az érintett netezőket vélhetően nem érte váratlanul a bejelentés.
Vágólapra másolva!

Nagyon-nagyon leáldozott már a Windows XP és a Windows Vista operációs rendszereknek, a Microsoft után a külsős fejlesztők is egyre kevésbé hajlandóak foglalkozni velük. Például aki aránylag modern és biztonságos böngészőre vágyik, az kénytelen a hosszan támogatott Firefox 52 ESR-t telepíteni, nincs érdemi alternatívája.

Forrás: AFP/Henny Ray Abrams

A Mozilla eredetileg azt ígérte az XP-t és Vistát nyúzó felhasználóknak, hogy a Firefox 52 ESR minimum idén szeptemberig kap biztonsági javításokat a számítógépeiken. A szervezet a héten bejelentette, hogy a végleges döntése alapján a böngésző az életciklusának végéig támogatja majd a rendszereiket, azaz

a Firefox 2018 júniusában búcsúzik el véglegesen a régi Windowsoktól.

A Windows XP és Windows Vista rendszerű számítógépeket használóknak rendkívül erősen javasolt egy biztonsági javításokat kapó számítógépre való átállás. Ha nem lenne lehetőség az újabb hardver beszerzésére, akkor alternatív módon megpróbálhatnak átállni a régi Windowsról egy kisebb rendszerigényű, ingyenesen használható Linux-disztribúcióra.

A NetMarketShare adatai szerint a számítógépes operációs rendszerek piacán a Windows XP nemzetközi részesedése jelenleg 5,69 százalék, míg a Windows Vistáé csupán 0,43 százalék.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!