Az internet újabb ősi darabkájának inthetünk búcsút

2017.10.07. 10:05

Húsz év után most december közepén leáll az AIM csevegőszolgáltatás.

Az internetes szolgáltatások jönnek-mennek, egy évtizednél tovább csak a legjobbak szoktak fennmaradni. A jelenleg is elérhető egyik legidősebb internetes szolgáltatás 1997-ben debütált az America Online jóvoltából: eredetileg AOL Messengernek hívták, majd később átkeresztelték AIM-re.

Forrás: AFP/maginechina/Yang Suping

Egy meglehetősen egyszerű chatszolgáltatásról van szó, amely az egyszerű használhatóságának köszönhetően rendkívül népszerűvé vált. A csúcsra 2006-ban ért fel a szolgáltatás, akkoriban az egyesült államokbeli chatforgalom 52 százalékát ezen keresztül bonyolították a netezők. Ezután gyorsan eltűnt a süllyesztőben, a 2010-es évek elejére irrelevánssá vált.

Éppen ezért is nem meglepő, hogy a AOL pénteken végre bejelentette a szolgáltatás lekapcsolását: gyakorlatilag senki sem használja már, így 2017. december 15-én leállítják az utolsó szervereket, ezzel pedig az internet hőskorának újabb darabkája tér örök nyugovóra.

Az AIM leállítása meglehetősen komoly visszhangot váltott ki az egyesült államokbeli sajtóban, de persze csak szentimentális okokból:

az AIM arrafelé olyan volt egy-két generáció számára, mint hazánkban az MSN Messenger.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!