Adatgyűjtés miatt grillezték meg a OnePlust

oneplus 5 okostelefon android
OnePlus 5
Vágólapra másolva!
A személyes jellegű információk küldése letiltható a Beállítások appban.
Vágólapra másolva!

Kedd este váratlanul kisebb botrány tört ki a kedvező ár-érték arányú okostelefonjairól ismert OnePlus háza táján, miután a média felkapta, hogy a cég jelentős mennyiségű információt gyűjt be az ügyfelek mobiljairól. Nem csak anonimizált adatokról van szó, az információk bőven elegek a személyes azonosításukhoz is.

OnePlus 5 Forrás: OnePlus

A OnePlus mobilok két külön „folyamban" küldik el az adatokat az Amazon szervereire: a személyes azonosításra is alkalmas használati információk küldése kikapcsolható a Beállítások alkalmazásban, de az általános hibaelhárítási adatok küldése már nem.

A OnePlus bérelt szerverein többek közt olyan információk landolhatnak, mint a telefon sorozatszáma és IMEI-je, a telefonhoz társított OnePlus-fiók azonosítója, a telepített appok listája, a telepített appok használati gyakorisága és időtartama, és a használt WiFi-hálózatok nevei.

Még arról is időbélyegekkel ellátott statisztikát kap a cég, hogy mikor kapcsol ki és be a telefon kijelzője, ami tényleg túlzásnak tűnik.

A OnePlus gyorsan reagált az ügyben: a használati információkat küldő adatfolyam a telefonok szoftverének általános jobbá tételében segít (éppen ezért is kapcsolható ki), míg a másik diagnosztikai folyam az alapvető hibaelhárítás miatt kulcsfontosságú. A telefonok által küldött összes információ titkosított csatornán utazik az Amazon szervereire.

Érdemes megemlíteni, hogy valamilyen mértékben

az összes mobilgyártó gyűjt efféle információkat.

A OnePlus-t most inkább csak azért állították pellengérre, mert egy érdeklődő biztonsági kutatónak pont egy OnePlus modell volt a keze ügyében. Jó eséllyel bármelyik közismert gyártót sikerült volna ugyanígy kellemetlen helyzetbe hoznia.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!