Leállíttatná az iPhone-ok gyártását a Qualcomm

Qualcomm
--FILE--View of a logo of Qualcomm at an Innovation Center of Qualcomm Wireless Communication Technologies (China) Limited in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 29 April 2017. A Chinese court Tuesday (29 August 2017) rejected the case of a Chinese semiconductor company which accused U.S.-based Qualcomm Incorporated of infringing on its trademark rights. The Higher People's Court of Shanghai defended Qualcomm's right to use the Chinese phrase "Gaotong" in its Chinese company name and product brand, saying the accusations of Shanghai-based Genitop lacked factual and legal bases. The court turned down Genitop's demand for 100 million yuan (15 million U.S. dollars) in compensation from Qualcomm and its two Chinese subsidiaries and for a ban on the use of the phrase Gaotong. The court ruled that Qualcomm's products and services, including mobile phone chips, which were accused of trademark infringement, are not similar to those using the name Gaotong produced by Genitop.
Vágólapra másolva!
Meglehetősen eldurvult az Apple és a chiptervező cég vitája.
Vágólapra másolva!

Az átlagos fogyasztóknak úgy tűnhet, mintha szokás szerint jól menne a Qualcommnak az üzlet, de valójában most már jó ideje elég nagy bajban van a cég. A versenyellenes praktikái miatt a vállalat még 2015-ben 975 millió dolláros büntetést kapott a kínai versenyhatóságtól, majd tavaly decemberben a dél-koreai versenyhatóság díjazta egy 854 millió dolláros büntivel a piszkos ügyleteit, most a héten pedig tajvani versenyhatóságtól kapott egy 774 millió dolláros sárga csekket. Ezen túlmenően jelenleg az Európai Unió és az Egyesült Államok is folytat versenyhatósági vizsgálatot a chiptervező ellen.

Forrás: AFP/Imaginechina/Zhu Min

Mindeközben idén januárban is kiborult a bili, az Apple ugyanis szintén tisztességtelen üzleti praktikákkal vádolta meg a Qualcommot. Állítása szerint indokolatlanul magas licencdíjakat kell fizetnie a cégnek, a helyzet tisztázásig nem hajlandó egy fillért sem utalni a chipgyártónak.

A multicégek persze perre mentek, egyelőre kevés látványos eredménnyel. A legújabb fejlemény az ügyben, hogy a Qualcomm atomcsapást szeretne mérni az Apple-re, így most Kínában is beperelte a vállalatot,

az iPhone mobilok gyártásának és forgalmazásának beszüntetését kívánja elérni.

A belátható jövőben ez biztosan nem fog megtörténni, már ha sikerül valaha keresztülvinnie az akaratát az üggyel foglalkozó bíróságon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!