Független szakértőkkel vizsgáltatja a forráskódjait a Kaspersky

kaspersky router
Már routeren a KasperskyOS
Vágólapra másolva!
A vállalat szerint nincs titkolnivalója, és ezt bizonyítani is hajlandó.
Vágólapra másolva!

A védelmi szoftverek piacán a hírnév körülbelül ugyanannyira fontos, mint a független teszteken való kiváló értékelések megszerzése. A Kaspersky Lab óriási csávába került az elmúlt hónapokban, a vállalat szerint ugyanis belerángatták az Oroszország és az Egyesült Államok között zajló, geopolitikai adok-kapokba.

Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab társalapítója Forrás: Kaspersky Lab

Ugyan az elmúlt években az USA különféle politikusai többször is megkérdőjelezték a Kaspersky szoftvereinek megbízhatóságát, de az igazi problémák pár hónapja kezdődtek: szeptember közepe óta a cég programjai nem telepíthetőek a szövetségi kormányzathoz kötődő számítógépekre, ráadásul októberben a The Wall Street Journal arról cikkezett, hogy orosz hackerek állítólag a Kaspersky vírusirtójának a segítségével loptak ki az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségétől (NSA) származó, szigorúan titkos dokumentumokat.

A Kaspersky eddig csak tagadta a céget ért vádak és gyanúsítgatások megalapozottságát, ám most hajlandó ennél tovább menni: a jövő év elején független harmadik felek rendelkezésére bocsájtja az összes termékének a forráskódját, remélve, hogy ezzel sikerülhet tisztázni a nevét. Ezen felül 100 ezer dollárra emeli a bug bounty programjának a felső kifizetési határát, így egyetlen a termékeiben talált kritikus sebezhetőséggel átszámítva bő 26 millió forintot is kaszálhatnak a biztonsági kutatók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!