Először kapott állampolgárságot egy robot

Vágólapra másolva!
Egy Szaúd-Arábiában megrendezett technológiai konferencián jelent meg a színpadon Sophia, a humanoid női robot. És habár az előadása meggyőző volt, azért látható, hogy van még hova fejlődnie a robotikának. Ezzel együtt viszont mindez aggodalmat is keltett: jelen állás szerint ugyanis egy női robotnak több joga van Szaúd-Arábiában, mint egy igazi nőnek.
Vágólapra másolva!

A Szaúd-Arábiában megtartott Future Investment Initiative konferencián meglepő dolog történt: fellépett a színpadra egy női humanoid formájú robot, Sophia, majd szóba elegyedett a beszélgetőpanel moderátorával, Andrew Ross Sorkinnal. Itt többek között azt mondta:

Mindez nem véletlen: Sophia ugyanis az első robot a világon, aki igazi állampolgárságot kapott, mégpedig Szaúd-Arábiában. A robohölgyet a hongkongi illetőségű Hanson Robotics tervezte, ha pedig már ott volt a színpadon, tartott egy kisebb beszédet, hogy megpróbálja demonstrálni, mennyire is képes emberien kifejezni magát.

Forrás: YouTube / Arab News

Különösen érdekes volt, hogy arra a kérdésre, miszerint lehet-e a robotoknak öntudatuk, lelkiismeretük, és hogy tudják-e, hogy egyébként ők robotok, a következőt válaszolta:

De nem hagyta ki azt sem, hogy megköszönje az állampolgárságot, megjegyezve, hogy ez egy történelmi jelentőségű esemény, hiszen az első robot, akit ezzel megtisztelnek.

Mindenesetre a kerekasztal-beszélgetésen részt vevők között ott voltak a mesterséges intelligencia, a robotika, a gépi tanulás, a quantumszámítógépek és a kevert valóság szakértői, akik többnyire arról beszélgettek, mit jelentenek majd robotok a jövőben, így nyilván nem véletlenül került a színpadra Sophia.

Abban mindenesetre a szakértők egyetértettek, hogy el kell fogadnunk: hamarosan az emberek és a robotok együtt fognak dolgozni, és ez teljesen természetes lesz. Marc Raibert, a Boston Dynamics alapítója szerint a közeli jövőben a szórakoztatóipart, a vagyonvédelmet és biztonságot, az építkezéseket, és a katasztrófaelhárítást is forradalmasítani fogja a robotok használata.

Masayoshi Son, a SoftBank elnök-vezérigazgatója ennél is tovább ment: szerinte szinte minden iparágat át fog alakítani a robotika. "Ezek a gépek tanulni fognak, olvasni fognak, látnak majd maguktól. Ez egy ijesztő jövő, de mindenképpen közel vagyunk hozzá" - mondta a beszélgetés során. Arra a kérdésre pedig, hogy az embereknél is okosabbá váló robotok nem jelentenek-e veszélyt az emberiségre nézve, a következőt mondta a szakértő:

Természetesen ez technológiai szempontból nagyon érdekes, azonban nem kellett várni sokat arra, hogy felmerüljenek az első aggodalmak és kritikus vélemények: vajon Szaúd-Arábiában több joga van egy női robotnak, mint egy valódi nőnek? Lapozzon egyet, és folytatjuk!