Megfekteti a PC-ket az új Assassin's Creed másolásvédelme

assassins creed origins játék
Assassin's Creed Origins
Vágólapra másolva!
Az Ubisoft brute-force megoldással próbálja védeni az Originst.
Vágólapra másolva!

Múlt hét pénteken megjelent az Ubisoft masszívan sikeres Assassin's Creed játéksorozatának legújabb epizódja. Az Origins alcímű rész általánosságban véve pozitív értékeléseket kapott (a játékről írt tesztünk itt olvasható), leginkább a beépített mikrotranzakciói kavartak port, ám most a PC-s verziója kapcsán felmerült egy eddig ismeretlen probléma.

Assassin's Creed Origins Forrás: Ubisoft

Nevesítve: a játék teljesítménybeli problémákkal küzd. Ez önmagában sajnos nem szokatlan, a játékosok nagyon magas processzorhasználatról számolnak be, részben pedig talán ezzel összefüggésben mintha a videokártyák sem lennének képesek a tőlük elvárható módon teljesíteni a futtatásakor.

A játék steames fórumán persze gyorsan elindult a panaszkodás: egy Intel Core i5-4590-et használó gamer az összes processzormagon folyamatosan 100 százalék terhelést lát, és egy Intel Core i7-4790K-s konfiguráció tulajdonosa szerint is ez a helyzet. Egy harmadik panaszosnál a processzor túlhevülése miatt két óra játék után újraindul a PC.

Első blikkre az lenne a nyilvánvaló magyarázat, hogy valamiféle általános optimalizációs gondról van szó, azonban Denuvo segítségével védett PC-s játékokat újabban órákon belül feltörő Revolt crackelőcsoport egyik tagja szerint nem ez a helyzet.

A TorrentFreaknek nyilatkozva Voksi azt állítja, hogy a brutális processzorterhelésért a játék másolásvédelmi szisztémája tehető felelőssé. Az Ubisoft alapvetően a Denuvót használja az Assassin's Creed Originsben, ám mivel ezt újabban pillanatok alatt feltörik, így a Denuvót becsomagolta még a VMProtect nevű szoftverbe, mindez pedig 30-40 százalékkal is megemelhette a CPU-használatot. Érdekességként: maga a Denuvo is alapvetően a VMProtect technológiájára épül.

Röviden az a helyzet, hogy a játéknak van egy másolásvédelme. Ezt a másolásvédelmet a Denuvo védi a feltöréstől, a Denuvót pedig a VMProtect védi a crackeléstől.

A jelek szerint a másolásvédelem feltörésvédelmének a feltörésvédelme okozza a rendkívül magas processzorterhelést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!