Kakaduk szabotálják az ausztrál kábelnetet

kakadu
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem okoztak üzemkimaradást, de az anyagi kár így is jelentős.
Vágólapra másolva!

A lakosság és a gazdaság nagy bánatára Ausztrália nincs az élbolyban az internetsebesség terén, az Akamai mérései alapján a 11,1 Mbps átlagos letöltési sebességével az 50. helyen áll a világ országai között. A helyzet 2021-ig sokat javulhat, a kormány tervei szerint ugyanis akkor fejeződik be a 21. századi internetsebességeket a lakosságnak és az üzleteknek szinte bármely településen nyújtani képes National Broadband Network telepítése.

Forrás: Origo

Az állami internetes gerinchálózat kiépítése persze gigantikus pénzbe kerül, máris jó néhány kellemetlen költségcsökkentő lépésen van túl a projekt. Most újabb komoly összegbe kerülő problémába futott az NBN: a távközlési tornyokra visszatérő szerelők felfedezték, hogy

a fedetlenül otthagyott kábeleket javíthatatlanul megrongálják a csőreiket élesíteni próbáló kakaduk.

Konkrét üzemzavart egyelőre nem okoztak a madarak, a tönkretett kábeleket a jövőbeli hálózati bővítések miatt hagyták fedetlenül a szerelők. A kábelek egyenként 10 ezer ausztrál dollárba kerülnek, eddig nyolcat kellett kicserélni, átszámítva bő 16 millió forintnak megfelelő kárt okoztak a madarak.

A probléma megoldása érdekében az NBN szerelői a jövőben védőráccsal veszik majd körbe a veszélyeztetett kábeleket. Az ausztrál távközlési szolgáltatók előtt persze közel sem ismeretlen a kakaduk kábelrongálása, így gyakran rozsdamentes acél védőköpenyekbe burkolják a kábeleiket, bár időnként még azokat is képesek tönkretenni a madarak.

kommentálta a helyzetet Chedryian Bresland, az NBN egyik projektmenedzsere.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!