Küzd a HDR-rel az androidos YouTube

xperia xz premium sony
Vágólapra másolva!
Továbbra is súlyos gondok vannak a lejátszási teljesítménnyel.
Vágólapra másolva!

Idén piacra kerültek az első HDR-képes megjelenítővel szerelt androidos okostelefonok, így szeptemberben a YouTube böngészős felülete után a mobilos alkalmazásában is elérhetővé váltak a nagy dinamikatartományú videók. A HDR-es mozgóképek megtekintését persze csak a megfelelő kijelzővel szerelt telefonokon ajánlja fel az alkalmazás.

Sony Xperia XZ Premium Forrás: Origo

Sajnos a HDR-es YouTube-videók enyhén szólva sem működnek jól, 720p felbontás felett gyakran szaggatást észlelnek a csúcsmobilokkal rendelkezők. A Google a mai napig nem volt hajlandó kommentálni a problémát, azonban most nagy csendben bevezetett egy jelzésértékű változtatást: Androidon az eddigi 4K helyett maximum 1080p-ben tekinthetőek meg a HDR-es videók, azaz lekorlátozta a maximum felbontásukat.

A szaggatási probléma hátterében valószínűleg az áll, hogy a YouTube-os videók a Google VP9 videokodeket használják, a mobilokban jelenleg elérhető grafikus chipeknek egyszerűen problémát jelent az ebben kódolt mozgóképek hardveresen gyorsított lejátszása. Ezt megerősíteni látszik, hogy például a Netflix appban gond nélkül le lehet játszani ugyanazokon a mobilokon 4K-s és HDR-es anyagokat, a streamingszolgáltató a H.265 (HEVC) videokodeket használja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!