Videó: így nézett ki tíz éve az Android

google sooner htx exca 300 prototípus android
A Google által az Android fejlesztésére használt "Sooner" prototípus mobil, más néven HTC Exca 300
Vágólapra másolva!
Az első nyilvános béta még nem volt érintőkijelzőkre optimalizálva.
Vágólapra másolva!

A mobilozók többsége jó eséllyel azt hiszi, hogy az Android a kezdetektől fogva a Google terméke volt, de ez nem igaz. A rendszert eredetileg fejlesztő Android Inc. vállalatot még 2003-ban társalapította a jelenleg éppen az Essential PH-1 mobil eladásával küszködő Andy Rubin, az eredeti ötlet szerint digitális kamerák operációs rendszeréül szolgált volna.

A Google által az Android fejlesztésére használt "Sooner" prototípus mobil, más néven HTC Exca 300 Forrás: Steven Troughton-Smith

Egy éven belül megváltozott a terv, a kamerapiac kis mérete miatt Rubinék úgy döntöttek, hogy inkább telefonokra kellene operációs rendszert írni, így többek közt a Nokiától származó Symbiannal rivalizálni képes szoftverré kezdték átalakítani az Androidot. Csak ezután került be a képbe a Google, mikor 2005 júliusában szőröstül-bőröstül felvásárolta az Android Inc. vállalatot.

Ezután a kibővített eredeti csapat egészen 2007-ig a Symbian-rivális koncepció megvalósításán dolgozott. Az Apple iPhone bejelentése alapvetően nem érte meglepetésként a csapatot, de az már igen, hogy a fizikai gombok és érintőceruzák helyett teljesen ujjakkal való vezérlésre kitalált telefonról volt szó. Saját bevallása szerint Rubin azonnal tudta, hogy az iPhone OS (jó ideje már iOS) elnáspángolására semmi esélye sem volt az akkoriban létező Androidnak, így az ment vissza a tervezőasztalra.

Ekkor kezdett formát ölteni a jelenleg ismert Android.

A fenti videó 2007. november 11-én vált elérhetővé az Android Developers YouTube-csatornán (via PhoneArena), ez volt a legelsők között feltöltött androidos demonstrációk egyike. A készítésének az idején az Android még nem volt érintőkijelzőkre optimalizálva: ez az a rendszer, amit a Google az első Apple iPhone bejelentéséig az okostelefonos szoftverek jövőjének tartott.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!