103 milliárd dollárért vennék meg a Qualcommot

2017.11.06. 16:06

A Broadcom megerősítette a felvásárlási szándékát.

Péntek este a Bloomberg belsős forrásokra hivatkozva megszellőztette, hogy minden idők legnagyobb értékű félvezetőipari akvizíciója van kilátásban, egyesülhet a két legnagyobb vezeték nélküli chipeket tervező vállalat. Az információk hitelesek voltak: hétfőn a Broadcom megerősítette, hogy tényleg be kívánja kebelezni a Qualcommot.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Wang Qiming

A bejelentés alapján a Broadcom részvényenként 70 dolláros áron vásárolná meg a vállalatot: ebből 60 dollárt pénzben, 10 dollárt pedig a saját részvényeiben fizetne ki. Mindez alapvetően azt jelentené, hogy a Broadcomm 103 milliárd dollárt fizetne a Qualcommért, azonban az utóbbi vállalat adósságait is figyelembe véve

olyan 130 milliárd dolláros üzletről van szó.

Hírünk írásakor a Qualcomm részvényei közel 62 dollárt értek a piacon, azonban ebben már jókora szerepet játszott a Bloomberg pénteki beszámolója által generált értéknövekedés, az idei évben tipikusan 50-60 dollár között ingadozott az árfolyam. Ezzel szemben a Broadcom részvényárfolyama az elmúlt egy évben aránylag stabil növekedési pályán volt: egy évvel ezelőtt olyan 160 dollárt értek a cég részvényei, az utóbbi hetekben viszont már 250 dollár környékén ingadozott az értékük. Hírünk írásakor majdnem 274 dolláron jegyezték az értékpapírjait.

A Broadcomm ajánlata minden kétséget kizáróan rendkívül komoly, azonban nem mindenki ájult el tőle. Romit Shah, a Nomura Instinet elemzője az ügyfeleknek kiküldött jegyzetében kevésnek ítélte a részvényenkénti 70 dollárt.

Mindeközben a Qualcomm is jó ideje egy gigantikus akvizíció lezárásán ügyködik, közel 38 milliárd dolláros ajánlatot tett az autókba szánt chipek piacán komoly jelenléttel rendelkező NXP Semiconductors vállalatra. A Broadcom szerint a felvásárlási ajánlata attól függetlenül áll, hogy a Qualcommnak sikerül-e felvásárolnia az NXP-t.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!