[Frissítve #3] Jól kiszúr egyes vásárlóival a Logitech

Logitech Harmony Link
Logitech Harmony Link
Vágólapra másolva!
Márciustól nem működnek tovább a Harmony Link infravörös jeladóik.
Vágólapra másolva!

A Logitech általánosságban pozitív megítélésnek örvend, milliók használják a vállalat korrekt árú és minőségű számítógépes perifériát, egyéb termékeit. Éppen ezért is keltett nagy megdöbbenést a cég szerda délután kiküldött e-mailje, amelyben informálja a még 2011-ben piacra dobott Harmony Linket vásárolt ügyfeleket, miszerint 2018. március 16-tól egyáltalán nem tudják majd használni a kütyüiket.

Logitech Harmony Link Forrás: Logitech

A Harmony Link sokak számára hasznos kiegészítőnek bizonyult a nappaliban és a hálószobában. Egy infravörös jeladóról van szó, amely lehetővé teszi a helyiségben lévő távirányítós eszközök mobilokról és táblagépekről való vezérlését. A beüzemelése után a felhasználók például a telefonjukról kapcsolgathatják a tévéjüket és a hifijüket, egyszerre maximum nyolc különféle eszköz vezérlésére programozható be az eszköz.

Logitech Harmony Link Forrás: Logitech

A Harmony Link mobilalkalmazása kapcsolódik egy webes szolgáltatáshoz, valószínűleg azt fogják leállítani a fent említett napon, ám jó eséllyel minimális munkával megoldható volna az alkalmazás leválasztása a webszolgáltatásról. Egyes funkciói persze elvesznének, de ettől alapvetően még működhetne, a vásárlók tudnák vele kapcsolgatni a szobáikban lévő eszközöket.

A legsúlyosabb problémát jelen esetben egyértelműen az jelenti, hogy a Logitech soha semmilyen utalást sem tett arra, hogy valaha távolról használhatatlanná teheti a Harmony Linket. A vásárlók annak idején nem egy szolgáltatásra fizettek elő, hanem egy kütyüt vásároltak; ennyi erővel a mikrohullámú sütőjüket is letilthatnák távolról.

Frissítés: a Logitech reagált a botrányra. A vállalat nem adott magyarázatot a Harmony Link leállításának technikai okára, azonban kiemelte, hogy a még garanciális Linkekkel rendelkezők ingyen kérhetnek a kütyüjük helyett egy Harmony Hub vezérlőközpontot. Amennyiben már nem garanciális a Linkjük, akkor kedvezményesen vásárolhatnak egyet az említett eszközből.

Frissítés #2: az Ars Technicának látszólag sikerült megfejtenie a termék lekapcsolásának az okát: jövő március közepén lejár az a tanúsítvány, amely lehetővé teszi, hogy a Harmony Link mobilalkalmazása titkosított kapcsolaton keresztül kommunikáljon a Logitech szerverével.

A tanúsítvány megújításának pontos költsége nem világos, de egy ekkora cégnek szóra sem méltó aprópénz volna, valószínűleg olyan 100-200 dollár körüli összegre kell gondolni.

Frissítés #3: a Logitech bejelentette, hogy minden egyes Harmony Linkkel rendelkező ügyfelét hajlandó kárpótolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!