Hogyan csináljunk mozit a nappalinkból? Kezdjük a durva hangzással!

2017.11.10. 09:03

Az újdonság varázsa: Dolby Atmos és DTS:x rendszerek

Néhány évvel ezelőtt bukkantak fel a forradalminak szánt, úgynevezett objektumalapú hangszabványok, azaz a Dolby Atmos és a DTS:x. Ezek sajátossága, hogy a hangokat három dimenzióban helyezik el, tehát nem pusztán azt határozzák meg, hogy milyen irányból (pl. jobb hátulról), érkezzenek azok a felhasználóhoz, hanem azt is, hogy milyen magasságból. Ezáltal lehetségessé válik a minden korábbinál élethűbb térhangzás elérése, hiszen ha például egy repülő száll a filmen, akkor annak zaja szó szerint a néző feje fölül fog megérkezni.

A Dolby Atmos nem csak síkban gondolkodik.Forrás: Origo

Ehhez természetesen szükség van olyan speciális filmekre, videókra, amelyek tartalmazzák az ehhez szükséges plusz információkat, hangsávokat. Illetve olyan hangrendszerekre, amelyek rendelkeznek plusz hangfalakkal, amelyeket a plafonra lehet rögzíteni. Emellett akadnak olyan megoldások, ahol a hagyományos hangfalakat, sőt hangprojektorokat látják el felfelé állított hangszórókkal, amelyek a plafon felé irányítják a hangokat. A terv pedig az, hogy ezek onnan visszaverődve teremtik meg a „magassági élményt”.

Ez utóbbi, visszaverődésre építő megoldás nem az igazi, sok értelme nincsen, hiszen a végeredmény a fasorban sincs az „igazi” Dolby Atmos vagy DTS:x rendszerekhez képest.

Jelenleg még minden objektumalapú hangszabvány támogatását biztosító eszköz meglehetősen drága, és kevés is az ilyen tartalom. Igazából csak olyat éri meg venni, amely különálló, magasban rögzített hangfalakat használ, és csak olyannak javasoljuk ennek beszerzését, aki rendelkezik saját moziszobával, hiszen ennek a telepítése tényleg elég komoly feladat, és komoly költséggel jár.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Előző
  • 1
  • 2
Következő