Németország letiltotta a gyerekeket az okosóráról

Vágólapra másolva!
A Német Szövetségi Hálózati ügynökség, úgy ahogy van tiltást rendelt el a kifejezetten gyerekeknek szánt okosórákkal szemben. De ez még nem minden: az ügynökség arra kéri a szülőket, akik ilyen eszközt vettek a csemetéjüknek, hogy semmisítsék meg azt.
Vágólapra másolva!

Mindezt adatvédelmi és kémkedési okokból tették. „Egy alkalmazáson keresztül a szülők meg tudják hallgatni, mi zajlik a gyerek környezetében, ezt pedig hamarosan tiltott távközlési formának fogjuk nyilvánítani” - nyilatkozta Jochen Homann, az ügynökség igazgatója.

Homann ezzel párhuzamosan arra kéri a tanárokat is, hogy jobban figyeljenek oda, milyen eszközöket használnak a gyerekek a tanteremben, különös tekintettel az előbb említett okosórákra, ugyanis az ügynökség kutatása szerint a szülők belehallgathatnak abba is, mi zajlik az osztályteremben.

Forrás: Gator

Persze az egy dolog, hogy a szülők esetleg mit vagy mit nem hallgatnak le a gyerek okosóráján keresztül. Még aggasztóbb, hogy a hasonló eszközök komoly biztonsági kockázatot jelentenek, hiszen egy külső betörés után már bárki tud hallgatózni, sőt ha az eszközbe GPS is van beépítve, akkor követni tudja a gyermeket.

Az ügynökség négy márkát (Gator 2, Tinitell, Viksfjord, Xplora) kifejezetten kiemelt a közleményében, azonban mivel egyre több hasonló termék bukkan fel, nem gyártónként rendelték el a tiltást, hanem az egész termékkategóriára.

Nem ez az első eset, hogy hasonló rendeletet hoznak a német hatóságok: tavasszal például betiltották a My Friend Cayla nevű bábút, ami a beépített mikrofonjával és Bluetooth-csatlakozásával volt képes kiválóan arra, hogy lehallgassa az egész családot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!