Nem lehet már számítógép nélkül gyógyítani

Dr. Life, Ilyen meglepetések érhetnek minket a háziorvosnál, orvos, háziorvos
Vágólapra másolva!
Részben emiatt vesztette el az engedélyét egy idős amerikai háziorvos.
Vágólapra másolva!

A világ legtöbb részén lassan már két évtizede felettébb szokatlan a számítógép nélküli háziorvosi rendelő. Az asszisztensek eredetileg csak a papírmunka csökkentéséhez és a receptek nyomtatásához használták az eszközöket, ám az orvosokat egyre több helyen kötelezik az állami adatszolgáltatási és adatmegosztási rendszerekbe való csatlakozáshoz, így már nem is feltétlenül opció a PC-mentes rendelő.

Forrás: Thinkstock

Ezt a saját bőrén tapasztalta meg egy New Hampshire államban praktizáló, idős orvos. A 84 éves Dr. Anna Konopka egy az egyben visszautasította a számítógép használatát, mindent papíron vezetett a 4000 fős kisváros lakóinak egy részét kiszolgáló háziorvosi rendelőjében, csak vezetékes telefont volt hajlandó használni.

Ez egészen idén tavaszig nem jelentett problémát, azonban az állam bevezetett egy online rendszert, amelyben az orvosoknak kötelezően jelenteniük kell, hogy mennyi opioidot írnak fel. A lengyel származású, az Egyesült Államokban 1968 óta praktizáló orvos időhiányra hivatkozva nem volt hajlandó megtanulni a számítógép használatát, így nem tudott eleget tenni a jogszabályi kötelezettségnek sem. Néhány páciens panaszkodása után vizsgálatot indítottak ellene, aminek az lett a vége, hogy önként lemondott az orvosi engedélyéről, és ezzel el volt intézve az ügy.

A döntését végül megbánta, és vissza kívánta szerezni az engedélyét azzal, hogy hajlandó megtanulni a számítógép használatát. Az orvosi kamara nem volt hajlandó visszaadni a licencet, mire Dr. Konopka megpróbált pert indítani a kamara ellene, azt állítva, hogy pár hónapja nagy nyomás alatt kényszerítették az engedélyéről való lemondására. Ezenfelül továbbra is tagadja, hogy bármi rosszat tett volna: általánosságban véve jó munkát végzett, az opioidokról pedig megvolt papírmunka.

A bíró most elutasította az idős orvos keresetét, ám az fellebbezett a döntés ellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!