HP: nem települt kémprogram a számítógépekre

hp pavilion wave pc számítógép
Dekoratív a HP Pavilion Wave
Vágólapra másolva!
Frissült a diagnosztikai szolgáltatása, de nem továbbít engedély nélkül információkat.
Vágólapra másolva!

A hét elején nagyon úgy tűnt, hogy komoly botrány törhet ki a HP háza táján. November közepe óta többen jelezték a vállalat terméktámogatási fórumán, hogy a tudtuk és az engedélyük nélkül települt a laptopjukra vagy az asztali számítógépükre a HP Touchpoint Analytics nevű szoftver, amely a leírása alapján diagnosztikai információkat küld a vállalat szervereire.

HP Pavilion Wave Forrás: HP

A HP most végre reagált az ügyben. A számítógépgyártó szerint az alkalmazás már 2014 óta megtalálható a Windows rendszerű számítógépein, nemrég pedig tényleg frissült, mivel új nevet kapott. A korábban HP Support Assistantnek hívott program olyan hardveres diagnosztikai információkat gyűjt, amelyek segíthetik az ügyfélszolgálatát a hibák megoldásában.

Az állásfoglalás szerint az alkalmazás csak akkor küld automatikusan anonim információkat a HP-nek, amennyiben a telepítésekor ebbe beleegyeztek a felhasználók. Ha nem egyeztek bele az adatküldésbe, attól a HP Touchpoint Analytics továbbra is teszi a dolgát a háttérben, azonban a naplózott adatokat csak a számítógép háttértárára menti, nem küldi el a vállalatnak.

A névváltással párhuzamosan nem változtak meg az alkalmazás magánszférát érintő beállításai, így akinek a számítógépéről jelenleg információkat továbbít a program, az a múltban valamikor beleegyezett ebbe.

Az adattovábbítás bármikor kikapcsolható a program beállításainál, továbbá igény esetén a HP Touchpoint Analytics egy az egyben eltávolítható a számítógépről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!